Діаспора Україні. Чорногорія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Демонстрація в Чорногорії

У час, коли Україна героїчно протистоїть російським загарбникам, ми, українці, як ніколи відчуваємо підтримку дружніх країн. Чорногорія стала однією з тих, хто з першого дня російсько-української війни чітко заявив про свою тверду позицію і висловив протест проти загарбницької політики РФ. А українці Чорногорії разом із працівниками Посольства України та місцевими активістами розгорнули кампанію щодо збору гуманітарної допомоги, інформаційної підтримки, допомоги біженцям та проведення антивоєнних акцій у різних містах країни.

Вже у перший день російської експансії, 24 лютого 2022 року, українці Чорногорії провели перед Посольством Росії акцію протесту проти війни. Учасники заходу вигукували «Путін, геть від України!», «Перемога за нами!» та співали гімн України.

Наступного дня, 25 лютого, перед Посольством України в Чорногорії відбулася акція на підтримку України.

27 лютого 2022 року на заклик Консула України в Чорногорії Михайла Шматова в Подгоріці відбувся марш солідарності з Україною. Учасники мітингу пройшли центральними вулицями міста, висловлюючи протест проти війни в Україні. На плакатах і транспарантах, які вони тримали в руках, були антивоєнні гасла «Українці чинитимуть опір», «Путлера під суд», «Слава Україні», «Ні війні!», «#Hands off Ukraine», «No War» та ін.

5 березня мешканці м. Герцег-Нова провели акцію проти російської агресії в Україні.

6 березня в муніципалітеті Цетинє люди зібралися, щоб висловити свою підтримку Україні: вони прийшли з плакатами, розмальованими у кольори нашого прапора, та виконали гімн України.

Налагоджено також інформаційну підтримку для вимушених переселенців. Так, Посольство України на своїй офіційній сторінці опублікувало файл Tripadvisor 10.03, у якому подано всю необхідну інформацію для біженців з України.

Для тих українців, які прибули до Чорногорії через війну з РФ й шукають допомоги, і для тих громадян Чорногорії, які мають можливість допомогти, запрацював офіційний ресурс «Прихисток». На ньому розміщують інформацію про населені пункти, кількість вільних місць та контакти, за якими можна запропонувати чи знайти безкоштовне житло.

Також Посольство України в Чорногорії створило групу «Захист українців в Чорногорії», яка надає підтримку та захист громадянам України, які опинилися в Чорногорії через російсько-українську війну.

Аби світ більше дізнався про злочини, які коїть ворожа армія на нашій землі, 11 березня 2022 року Посольство України в Чорногорії відкрило в м. Подгориці фото-виставку із зображенням наслідків російського військового вторгнення в Україну. «Громадяни Чорногорії та іноземці мають знати, як виглядають наслідки «русского мира». Росія – це держава-агресор та держава-окупант, а на фото – її реальне обличчя. Обличчя фашизму 21 століття», зазначено на офіційній сторінці українського Посольства.

Активно йде збір гуманітарної допомоги.

Дорогі наші брати і сестри у Чорногорії! Дякуємо вам за активність! Дякуємо за небайдужість і допомогу! Бо лише разом ми сила! Разом – до перемоги!
 

Повний текст з ілюстративним матеріалом читайте на сайті Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.