Діаспора Україні. Болгарія

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Ілюстрація до матеріалу

Українська діаспора в Болгарії нарівні з іншими активно доєдналася до глобального руху на підтримку України у війні проти рф. Українці в Болгарії розгорнули роботу в декількох напрямах. Насамперед це – проведення масштабних проукраїнських мітингів і висловлення свого спротиву війні (біля посольства рф). Так, українці Болгарії разом із представниками інших мігрантських спільнот вийшли на вулиці Софії із закликами «НАТО, закрийте небо над Україною», «Ні – війні!», «Росія – ворог № 1 для Болгарської держави та всього ЄС» тощо. Доповідачі ділилися актуальною інформацією про ситуацію на фронті в Україні, закликали НАТО втрутитися, болгарський уряд – зайняти активнішу позицію, присутніх – розповісти своєму болгарському колу знайомих правду про Україну й агресивну політику кремля щодо неї та Європи. Організатори також розповіли, що від продажу «мартениць» і пожертв під час мітингів зібрано близько 1500 болгарських левів (близько 1000 доларів США). Їх Асоціація українських організацій Болгарії «Мати-Україна» спрямує на підтримку біженців, які прибувають з України, та гуманітарну допомогу Україні. Схожі масові віча відбулися, зокрема, 3 та 8 березня.

Крім того, 6 березня у Софії відбувся благодійний забіг на 5 та 10 км під гаслом «За мир в Україні». Його мета – збір коштів на підтримку України. Попри несприятливі погодні умови, до заходу долучилася майже сотня учасників. Усі вони були одягнені в українську символіку, а одна з учасниць, Анна Жуківська, вирушила в дорогу з прапором, який підписали українські воїни з Донбасу.

Того самого дня відбулося поминальне віче – акція пам’яті за українськими солдатами, які загинули під час російсько-української війни.

Зауважимо, що на знак солідарності з українською діаспорою та українським урядом, у Болгарії розфарбували синьо-жовтими кольорами приміщення Міністерства закордонних справ Болгарії. До того ж 25 лютого найвідоміша історична споруда Болгарії, Царевец (м. Веліко-Тирново), була освітлена барвами українського прапора (фото Мартин Георгиев, NOVA). Іронічним стало розфарбування пам’ятника радянським солдатам у Софії в синьо-жовте.

Гуманітарна допомога – ще один важливий напрямок роботи українців у Болгарії, який узяла на себе організація «Мати-Україна». Також у Софії у ЖК «Младость-4» відкрили кризовий центр «Відкриті Двері для України». Центр надає допомогу українським біженцям, що прибувають до Болгарії та збирає гуманітарну допомогу для відправлення в Україну.