Політехнік із В’єтнаму Чан Куок Вьєт: мій досвід навчання в університеті Кінгстона як студента програми Erasmus

Кафедра ММП Львівської політехніки
Чан Куок Вьєт

Кафедра менеджменту і міжнародного підприємництва Львівської політехніки дає унікальну можливість студентам освітніх програм «Міжнародні економічні відносини» на бакалаврському та магістерському рівнях семестрового навчання за програмою Еразмус+ у Кінгстонгському університеті (м. Лондон, Великобританія). Слід зазначити, що таку можливість мають як українські студенти, так і іноземні, які навчаються на освітніх програмах кафедри.

Далі подано враження від навчання в Кінгстонському університеті студента з Республіки В’єтнам Чан Куок Вьєта.
 

Мене звати Чан Куок Вьєт. Я студент четвертого курсу бакаларату освітньої програми «Міжнародні економічні відносини» Національного університету «Львівська політехніка». Оскільки я іноземний студент, який у 2015 приїхав з В’єтнаму, я добре розумію, наскільки корисно і тяжко вчитися в іншій державі. Я не очікував, що в мене буде можливість повчитися ще в одному іноземному університеті до того, як здобуду диплом в Україні. На третьому курсі нам сказали, що Львівська політехніка співпрацюватиме з Кінгстонським Університетом у програмі Erasmus. Один із моїх викладачів сказав, що якщо я напишу заяву, я маю рівні шанси з українськими студентами на перемогу. Я пам’ятаю, як відчув, ніби виграв лотерею, коли дізнався що я наступні 5 місяців проведу в Лондоні. Цей семестр як студента Еразмуса був один з найкращих періодів у моєму житті.

Навчання за кордоном в університеті Кінгстона в Лондоні стало досвідом, що розкриває очі. Для мене, людини, яка не володіє англійською мовою досконало, занурення у нову культуру та нове навчальне середовище виявилося спочатку складним. Але все ж складнощі перетворилися на неоціненний життєвий досвід. Перше, що я помітив під час навчання в Кінгстоні, – це атмосфера професіоналізму в класі. Усі плани та матеріали занять обираються так, щоб максимально допомогти студентам навчатися та досягати успіху. Навчання супроводжують презентації PowerPoint, роздатковий матеріал, відео-лекції та інтерактивні дискусії. Більшість викладачів доброзичливі й готові відповісти на будь-яке запитання.

Ще одна деталь, яку я помітив на початку, – це постійні дискусії та аргументативний характер семінарів. Зіткнутися зі студентами, які охоче ставлять під сумнів і виклик своїх викладачів, а не просто приймають їхню точку зору, було чимось «свіжим» для мене. Розвивається командна робота, і йдеться не про вивчення чужих ідей та теорій напам’ять, а про те, щоб спонукати нас мислити інакше.

Кінцевий бал зазвичай залежить від групових та індивідуальних завдань. Зазвичай це дослідження на декілька тисяч слів друкованого тексту. Студенти повинні звикати до суворого дотримання меж слів та посилань. Також важливо дотримуватися термінів: здавати роботи навіть із запізненням на кілька хвилин неприйнятно; студенти розпочинають роботу над завданням одразу після його отримання, щоб мати достатньо часу для планування та оформлення роботи.

Час, проведений в Кінгстоні, був для мене можливістю вдосконалити свої вміння, зокрема такі як критичне мислення та організація виконання завдань в порядку черговості, а також я покращив інші навики, необхідні для кар’єрного росту.

Однак студентське життя – це не лише навчання, це також культурні дослідження, подорожі, дружба та відкриття себе в динамічному оточенні. Навіть досвід впорядкування всіх справ та підготування документів для програми Еразмус навчили мене бути більш організованим. Коли я приїхав, це був наче вибух: я познайомився з багатьма іншими людьми різних національностей, і з часом я лише впевнено зростав. Коли я повернувся до Львова, мої мовні навички були розтягнуті до меж. Крім того, зараз у мене мережа друзів по всій Європі, а ще у мене сформувалася зовсім інша перспектива моєї рідної країни. Досвід, який я отримав, не був тим, що я очікував. Іноді було складно, але я засвоїв безцінні уроки, і рекомендую кожному – випробуйте себе.