Віч-на-віч зі Словом: більше ста політехніків взяли участь у першому етапі конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
учасники конкурсу ім. П. Яцика

Понад сотня студентів-політехніків зголосилася до вже традиційного першого етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика, який цього року відбувається вшістнадцяте. Журі конкурсу перше місце присудило Марті Василів (серед філологів) і Олексієві Бучинському (серед нефілологів). На другому місці – Наталя Козак і Неля Сидорко, на третьому – Наталя Мелина і Катерина Музюкіна. Заохочувальні призи отримали: Юля Мурин, Оксана Мартиняк, Тетяна Іванишин, Іванна Старушик, Оксана Осійчук, Людмила Чуздюк. А Назара Чередарика відзначено за оригінальність.

– Відрадно, що у конкурсі взяло участь багато студентів технічних спеціальностей. Це означає, що студенти мають гуманітарне ставлення до життя, до своєї спеціальності, тому що гуманітарний стрижень потрібен усім. Мова – це основа нашого буття. Знаємо, що там, де є українська мова, там нема окупанта, – каже завідувач кафедри української мови Геннадій Вознюк.

Викладачі кафедри розробили усі завдання, складніші – для філологів і трохи полегшені – для нефілологів, однак усі стосувалися практичного вживання української мови у повсякденному житті – подати правильні українські відповідники до зазначених кальок, добрати українські відповідники до слів чи до калькованих фразеологізмів, поставити наголоси у словах, які ми часто у побуті наголошуємо неправильно (наприклад, мережа, ім’я, гуртожиток, жалюзі), виправити помилки, зредагувати речення тощо. Також учасникам запропонували на вибір п’ять тем для написання твору-мініатюри. Теми були досить філософського спрямування: «Найкращий спільник той, у кого зброя по-вкраїнському говорить» (М. Куліш), «Світ належить до тих, які вміють хотіти» (Д. Донцов), «Щоб наша правда не пропала, щоб наше слово не вмирало» (Т. Шевченко), «Час безцінний. Добре подумай, на що ти його витратиш» (Б. Шоу), «Шматок землі, ти звешся Україною. Ти був до нас. Ти будеш після нас» (Л. Костенко).

Найбільше конкурсанти обирали роздуми над думками Б. Шоу та Д. Донцова – про швидкоплинність часу, його минучості й нашого успіху у ньому.

– Я приємно здивована рівнем творчого мислення студентів, серед яких – представники Інституту геодезії, Інституту психології і права, Інституту інженерної механіки та транспорту, майбутні журналісти і прикладні лінгвісти. Вони додали сили і певності у поступі нашої української Ідеї, адже українська мова, українська історія, українська культура формує громадян, – наголосила голова журі конкурсу, голова наглядової ради Міжнародного конкурсу ім. Петра Яцика, доцент кафедри української мови Ірина Фаріон.

Переможці та найкращі учасники до стипендії отримають грошові винагороди, а під час оголошення результатів Ірина Фаріон подарувала кожному з відзначених «Словник московсько-український» мовознавця Віктора Дубровського та власну лекцію «С. Бандера – практик, теоретик, містик націоналістичного руху».

учасники конкурсу ім. П. Яцика учасники конкурсу ім. П. Яцика учасники конкурсу ім. П. Яцика учасники конкурсу ім. П. Яцика