Аспірант кафедри інформаційних систем та мереж розробляє інвестиційні рішення для США

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Василь Ленько

Василь Ленько (на світлині ліворуч) – аспірант кафедри інформаційних систем та мереж Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій, один із переможців змагання StartUp Competition у номінації «The Best Pitch».

Вищу освіту Василь Ленько здобув у Львівському національному університеті імені Івана Франка. До Політехніки його привело захоплення науковою і технічною діяльністю, та «внутрішня потреба зрозуміти, як можна оптимізувати подачу знань в інтелектуальних системах». Наразі політехнік працює над дисертацією в галузі штучного інтелекту.

Перемога належить не лише Василеві – це спільна заслуга команди IRAengine (назва відповідає напряму роботи команди), до складу якої він входить на правах технічного директора (СТО) та співзасновника. За успіх політехнік боровся разом із головним виконавчим директором Максимом Лисаком (СЕО), технічним радником Олесем Годичем (Tech Advisor) та консультантом із питань ведення бізнесу та інвестування Марком Капієм (Business Angel). До слова, Олесь Годич також причетний до Політехніки: тут він захищав кандидатську дисертацію з технічних наук і деякий час викладав. Брати участь у змаганні команда вирішила спонтанно, маючи на меті лише бажання потренуватися, перевірити власні сили й дієвість ідеї.

– Стартап – річ непевна. Ви сповна берете на себе всі ризики за успішну чи неуспішну долю проекту, самостійно знаходите шляхи розв’язання проблеми. Швидкість вашого руху й досягання результатів – ті аспекти, на які найбільше зважають інвестори. Отож саме це можна назвати однією з основних запорук успішності у стартап-сфері. Наслідки перемоги – передовсім, усвідомлення, що ми рухаємося у правильному напрямі. Як на додаток ми отримали дуже хорошу рекламу нашого стартапу й познайомилися з новими інвесторами, – ділиться Василь.

StartUp Competition – змагання, яке відбувається в межах наймасштабнішої ІТ-конференції Східної Європи – ІТ Arena. На конкурс було подано близько сотні стартапів, тридцять із яких відібрали для участі. До півфіналу потрапила десятка лідерів, які презентували свої ідеї на великій сцені. За словами Василя, виграш був абсолютно не очікуваним. Саме потенціал і вузька спеціалізація ідеї – галузь фінансових інвестицій, на думку IRAengine-рів, стали запорукою успіху. Презентовану ідею команда розробляла впродовж півроку: вона на власному досвіді зіштовхнулася з проблемою і взялася за її розв’язання.

– Наша ідея розрахована на інвестиційний ринок США. В Америці існують певні законодавчі механізми, які дозволяють людям свої пенсійні заощадження інвестувати в напрями, які вони вважають доцільними. Нині більшість американців свої пенсійні рахунки тримають у великих компаніях, які під певний відсоток вкладають ці заощадження у класичні ринки. Ми даємо можливість перевести пенсійні кошти у спеціальний тип рахунка, аби безпосередньо власники самотужки могли вирішувати, куди їх вкладати. Це дуже корисно для тих, хто вміє вести інвестиційну грамотність – брокерів, спеціалістів на ринку нерухомості тощо. Нині для того, аби з існуючого рахунка перейти до інвестування, потрібен місяць, упродовж якого на людину звалюється величезна кількість паперової роботи, яка, до того ж, інколи повторюється. Ми можемо цей процес автоматизувати й надавати вже готове рішення, яке не потребує глибокого аналізування й осмислення усіх дрібниць. Тобто клієнт може довірити нам технічну частину відкриття інвестиційного рахунка. Куди інвестувати гроші – він обирає вже самостійно: ми не маємо права навіть рекомендувати цього.

Наразі проект IRAengine працює лише на ринку США, оскільки для цього є відповідна законодавча база. За словами Василя, якщо в Україні набуде розвитку механізм, який дозволятиме розпоряджатися своїми пенсійними заощадженнями, то проект зможе діяти і на нашому ринку, однак про це ще дуже рано говорити.

Перемогою все не закінчилося – команда продовжує активно працювати. Планами на найближчий час є оновлення веб-сайту, напрацювання нового функціоналу, підписання угод із зацікавленими сторонами, швидке нарощення клієнтської бази. Нині IRAengine готується до участі у двох заходах: Slash 100 – змаганні світового рівня, що відбуватиметься у Гельсінкі (Фінляндія), та українському конкурсі Seedstars Ukraine, який є проміжним етапом до фіналу у Швейцарії.