19-й корпус Львівської політехніки — колишній будинок Крайового суду

Людмила Іванишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
19-й корпус Львівської політехніки

За адресою вул. Князя Романа, 1/3 розташований 19-й корпус Львівської політехніки, в якому навчаються студенти Інституту права, психології та інноваційної освіти. Також в аудиторіях можна зустріти туристів, адже це визначна культурна пам’ятка, яка досі збережена й функціонує. Чим зацікавлює ця будівля, яка її історія та над ким там вчиняли суд?

Колишній будинок Крайового суду — Палац справедливості. Монументальна будівля в центральній частині міста, завершенa фронтоном з балюстрадою і аттиковою скульптурною групою. Північний вестибюль прикрашено алегоричною скульптурою, яка символізує правосуддя. Зал другого поверху оформлений ліпним декором і розписами художників школи Яна Матейка. Стиль будівлі — історизм з використанням форм неоренесансу та необароко. Головним фасадом виходить на вулицю Князя Романа, бічним — на площу Галицьку. Сьогодні це корпус № 19 Національного університету «Львівська політехніка».

Легендарна історія будівлі бере початок ще в 1891 році. Тоді, за проєктами польського архітектора Франциска Сковрона, був споруджений палац для Вищого суду Галичини.

Свого часу в стінах Палацу справедливості відбувалося багато гучних судових процесів. Але ще до побудови палацу на його місці був старий монастир кармелітів, де до 1889 року містилася в’язниця. Там, за легендами, умови утримання в’язнів вважали найгіршими серед усіх тогочасних львівських тюрем. Саме в тій в’язниці відбував покарання український письменник Іван Франко. Про цей період свідчить меморіальна таблиця на фасаді. Увагу студентів часто звертають на актовий зал, який нещодавно відреставрували та проводять там лекції, урочисті події, — саме в цьому залі колись проходив уже згаданий суд над Франком.

Ця триповерхова споруда й досі збережена у первісному вигляді. Після того як ви потрапите всередину приміщення, у вестибюлі вас зустрінуть дві кам’яні скульптури благородних левів, які символізували охорону права та законів судочинності Галичини. Їх виконав автор пам’ятника Адаму Міцкевичу у Львові — Антон Попель. Також інтер’єр будинку прикрашає інша його робота — статуя Юстиції. Будівля цього корпусу є частиною минулого міста Львова, має неабияку архітектурну цінність і захопливу історію від давнини до сьогодення.

19-й корпус Львівської політехніки 19-й корпус Львівської політехніки