Звіт про наукову поїздку в рамках проекту «State policy on national minorities rights protection: experience of Visegrad Group countries» (Чехія 18-20 березня 2019 р.)

Дослідницький проект Вишеградського фонду
представники Львівської політехніки

Звіт про наукову поїздку в рамках в рамках проекту «State policy on national minorities rights protection: experience of Visegrad Group countries» (Чехія 18-20 березня 2019 р.)

З 18 до 22 березня 2019 р. тривала робоча поїздка до Чехії та Угорщини викладачів кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук в рамках проекту «State policy on national minorities rights protection: experience of Visegrad Group countries» (координатор проекту – директор ІГСН, проф. Турчин Я. Б.), який реалізується за підтримки Міжнародного Вишеградського Фонду та Міністерства закордонних справ Республіки Корея.

Члени делегації зібрали інформацію про державну політику Чехії та Угорщини щодо діяльності національних меншин. Узгоджено методологію дослідження, проаналізовано нормативно-правову базу, діяльність центральних та місцевих державних управлінських структур з питань національних меншин, функціонування організацій національних меншин.

18.03.2019 р. представники львівської делегації зустрілись із Головою Департаменту із захисту прав людини і національних меншин Уряду Чехії Андреа Барсовою. На зустрічі Андреа Барсова розповіла про громадські організації, які представляють інтереси національних меншин у Чехії, їхню роль у суспільному житті країни, інтеграцію національних меншин у політичне, економічне життя країни. Також відбулася розмова про механізми фінансування організацій національних меншин у Чехії. Голова Департаменту з захисту прав людини та національних меншин розповіла про новоутворені національні меншини (в’єтнамці), а також про етнічну меншину ромів.

Відбулась зустріч з Андреєм Кліпою, викладачем факультету Соціальних наук Карлового університету у Празі, який є експертом із захисту прав національних меншин у Чехії.

19.03.2019 р. представники Львівської політехніки відвідали Будинок національних меншин у м. Празі, де знаходяться офіси національних меншин: болгарської, угорської, німецької, польської, циганської, російської, русинської, грецької, словенської, сербської та української. Ознайомились із роботою національно-культурних товариств, проаналізували пресу, яку видають національні меншини у Чехії, зустрілись із керівниками окремих національних товариств, зокрема, – Директором польського товариства у Празі Міхалом Хрзовстовським, який зазначив, що польська меншина має школу з польською мовою навчання, яку фінансує уряд Чехії.

Приватні школи має німецька національна меншина в Чехії (частково фінансує уряд Німеччини та приватні структури).

На рівні законодавчих органів влади питання національних меншин координує Комітет з питань національних меншин Палати депутатів. Також діє Урядова Рада у справах співтовариства ромів та Урядова Рада з національних меншин. На рівні місцевого самоврядування у населених пунктах, де компактно проживають представники національних меншин, створюються комітети у справах національних меншин.

Серед українських організацій активною є «Українська ініціатива в Чеській Республіці», керівник якої працює у Комісії з питань національних меншин. Також у Чехії діє українська суботня школа «Ерудит». Чеський уряд підтримує діяльність українських громадських об’єднань та видання україномовних журналів «Пороги» і «Український журнал».

19.03.2019 р. відбулась зустрілись із директором Польського інституту у м. Празі Мачей Ручай. Польський інститут є культурно-освітнім державним закладом, представництвом Міністерства закордонних справ Республіки Польща, який популяризує польське наукове і культурне життя, підтримує польську національну меншину.

робоча поїздка до Чехії та Угорщини робоча поїздка до Чехії та Угорщини робоча поїздка до Чехії та Угорщини робоча поїздка до Чехії та Угорщини робоча поїздка до Чехії та Угорщини