Життя в гуртожитках, як воно є: розповідають представники адміністрації Студмістечка Університету

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Про новини з гуртожитків розмовляємо із заступником директора Студмістечка Ігорем Якубовським та його помічником, головою оперзагону гуртожитку № 11, головою профбюро ІБІД Андрієм Савицьким.

Відремонтують, полагодять, покращать

Нещодавно завершився ремонт у гуртожитку № 9. Там зробили душові на кожному поверсі, туалети, поремонтували кухні, коридори, хол, тобто всі місця загального користування. Подібні ремонти невдовзі розпочнуть у гуртожитку № 5.

– Такі зміни підвищують якість життя студентів. Скільки це триватиме, важко сказати, бо є багато чинників, які впливають на тривалість ремонту. Заплановані ремонтні роботи з переобладнання санаторію-профілакторію під житло, це надасть додаткові місця. Також на завершальній стадії частина робіт на мансардному поверсі у гуртожитку № 1. Обіцяють до вересня доробити санвузли. Якщо все це вдасться зробити, то це поліпшило б ситуацію з місцями для студентів, – розповів Ігор Якубовський.

Найгарячіший період попереду

– Цьогоріч на нас чекає дуже важке поселення. Зрештою, щороку воно непросте, але цього разу ускладнене великою кількістю студентів, переселених із окупованих територій. Упродовж семестру і донедавна практично що два тижні до нас переводилися нові люди. Очікуємо, що серед вступників їх також буде чимало. Зрозуміло, що знову шукатимемо можливості на поселення наших студентів у гуртожитки різних львівських вишів, у цьому нам допомагатимуть і директори інститутів, – поділився Ігор В’ячеславович. – Також ще один момент, який ускладнить поселення – навчальний рік для студентів усіх курсів розпочнеться з 1 вересня. Тож графік поселення буде досить ущільнений. Заплановано, що поселення розпочнеться 17 серпня, бо результати вступу стануть відомі лише 15 серпня. Тобто раніше поселяти не матимемо можливості.

Хто на «виліт»?

Як і завжди, не матимуть права на перепоселення студенти, які мають дві і більше академзаборгованості, хто не складе сесію, ті, хто «назбирали» 25 і більше штрафних балів.

– У новому навчальному році не переселимо близько 100–150 осіб. Вони втратили право проживати в гуртожитку через штрафні бали, – наголосив заступник директора Студмістечка. –Щочетверга відбуваються збори комісії з правопорушень, де розглядаємо випадки відступу від правил внутрішнього розпорядку. За це або нараховуємо штрафні бали, або виселяємо, або передаємо справу в інститути для розгляду про доцільність перебування цих студентів в університеті. Найчастіші порушення стосуються незадовільного санітарного стану кімнат і блоків, куріння, недотримання правил протипожежних норм (користування електричними побутовими приладами).

– З нового навчального року, згідно з наказом директора Студмістечка, штрафні бали не можна буде відпрацьовувати. Такі нововведення пов’язані з тим, що люди порушують правила, потім відпрацьовують на толоці і знову порушують. Отож, 25 штрафних балів – не перепоселяють у гуртожиток, 35 балів – виселяють взагалі. Звичайно, оперзагони, студради ставитимуться до студентів лояльніше, а також будуть введені попередження, – розказав Андрій Савицький. – Та загалом, із кожним роком ситуація суттєво поліпшується, бо вже з першого курсу мешканці Студмістечка знайомі з правилами життя у гуртожитках Львівської політехніки і розуміють, які наслідки будуть за їх порушення.

Справи житейські

За словами представників адміністрації Студмістечка, непорозумінь між студентами, які мешкають у гуртожитках нема. За весь цей час був лише випадок чварів на побутовому рівні між двома кримчанинами. Конфліктні ситуації, теж побутового характеру, виникали на вул. Золотій, де мешкають студенти-політехніки в гуртожитку Львівського кооперативного коледжу економіки і права. Але такі випадки – виняткові.

– У гуртожитках № 5, 7, 8, 10 та 11 встановили камери спостереження – всередині та ззовні. Такі нововведення дисциплінують студентів, а також допомагають запобігати крадіжкам. Це справді дієво, наприклад, завдяки камерам спостереження вдалося піймати крадія студентського велосипеда з-під гуртожитку № 11, – зауважив голова оперзагону.

Все для студентів

У Студмістечку є місце і для проведення цікавого дозвілля. У Студентському клубі, в гуртожитках періодично відбуваються різноманітні розважальні заходи для молоді.

– Систематично проводимо гру в «Мафію», різні комп’ютерні турніри, щоб розворушити студентів. Трохи давніше відбувалися «Козацькі забави», різні спортивні змагання. Нещодавно започаткували у Студентському клубі трансляцію документальних фільмів та футбольних матчів. На першу трансляцію футбольного матчу прийшло майже сто осіб, наступні рази їх було ще більше. Транслювали на величезний екран у просторій залі, тож місця вистачало, а разом перегляд був емоційніший і запальніший – усі були дуже задоволені, – додав Андрій Савицький.