Очільник кафедри теоретичної та прикладної економіки Жанна Поплавська: працювати заради майбутнього

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Жанна Поплавська

Кафедра теоретичної та прикладної економіки вже рік, як перейшла до Інституту адміністрування та післядипломної освіти, хоча як колишня кафедра Інституту економіки та менеджменту й далі готує студентів, які вступили в цей інститут за обраним раніше фахом. Як живеться кафедрі нині говоримо з її очільником професором Жанною Поплавською.

– Інститут, в який ми перейшли, молодий і потребує нових кафедр, – говорить Жанна Василівна. – Можу сказати, що незабаром з нашої кафедри «вибрунькується» нова кафедра, що готуватиме фахівців за новою спеціалізацією. На підході – створення п’ятої кафедри, тож скоро інститут функціонуватиме на повну силу. Щодо нас, то нині переживаємо перехідний етап, бо ще рік готуватимемо магістрів Інституту економіки і менеджменту. З початку нового навчального року готуємо своїх студентів-бакалаврів, які опановують нову спеціальність «Публічне управління і адміністрування». Оскільки колишня наша спеціалізація з управління у сфері економічної конкуренції теж увійшла до нової спеціальності і ми маємо з неї цікаві напрацювання, то тепер дбатимемо про успішний розвиток нового напряму та перспективи для заповнення освітньої ніші.

– Яких фахівців готували раніше і яких тепер?

– Раніше ми готували менеджерів, а тепер готуємо фахівців у сфері публічного управління, але цим займається й Національна академія державного управління при Президентові України, яка має свої регіональні відділення. Зокрема на наших теренах – Львівський регіональний інститут державного управління. Зараз відбувається багато змін в управлінні державою, серед яких і децентралізація влади. Тож, окрім підготовки кадрів для державного управління, маємо готувати добрих фахівців для місцевого, муніципального управління, місцевих громад, які б працювали і діяли не лише активно, а й фахово. З іншого боку, мусимо ламати стереотипи щодо державних службовців, про яких нині не найкраще враження (хоча вони й самі мали б про це подбати). Це цілий клубок проблем. Тому й намагатимемося новому поколінню дати не лише чисто освітню основу, що передбачає фахову компоненту, а й вміння спілкуватися з людьми. Вивчаємо зміну запитів наших потенційних клієнтів. Бачу, що саме з цих причин доведеться нам згодом відкрити нову спеціалізацію.

– Нова спеціальність вимагає нових дисциплін…

– Нам вдалося залишити за кафедрою всі колишні фундаментальні дисципліни перших двох років навчання, хоч до цього треба було докласти чималих зусиль. Будуть, звичайно, й нові дисципліни, нові вибіркові блоки.

– Студентами задоволені?

– Навесні цього року спільно з кафедрою адміністративно-фінансового менеджменту ми виграли конкурс Кабінету Міністрів на підготовку державних службовців. Участь у ньому брали різні навчальні заклади. Тішить, що нині працюємо з дуже «просунутими» студентами-держслужбовцями, які завдяки конкурсу за державний рахунок здобувають освіту на стаціонарній і заочній формах навчання. Це дуже позитивно, хоча конкуруємо з Національною академією державного управління при Президентові України. До речі, вона одразу відчула певні втрати і загрози, тому внесла корективи у план підготовки держслужбовців. Ми ж готуватимемо фахівців для певних сфер, творячи при цьому свого клієнта.

– З яких регіонів маєте студентів?

– В основному це західний регіон, хоча навчаються студенти і з Дніпра, Одеси. Хто на стаціонарі, хто – заочно. Дуже тішить, що люди, обираючи нашу спеціальність, паралельно навчаються на магістерці в нас і на інших спеціалізаціях, зокрема, вивчають ще й право, цікавляться отриманням подвійних дипломів. Але тут є загроза: більшість таких фахівців, що виїхали на навчання за кордон, якщо не назавжди, то на тривалий час втрачені для української економіки.

– Які завдання стоять перед кафедрою?

– Ми не замикаємося в колі академічного, дидактичного процесу, а активно займаємося науковими питаннями. Потужний поштовх у роботі отримуємо від «круглих столів» з представниками державної влади, депутатами Верховної Ради, громадськими активістами, представниками тих інституцій, для яких готуємо фахівців. Триває підготовка до п’ятої, ювілейної наукової конференції «Формування та реалізація конкурентної політики», яка відбудеться восени і допоможе нам краще зрозуміти, в якому напрямку маємо рухатися далі. Вивчаємо свої можливості, слабкі і сильні сторони. Дбаємо про підсилення наукового потенціалу та підвищення його рівня за рахунок власних внутрішніх можливостей (захист кандидатських і докторських дисертацій, участь молодих учених у різних наукових конференціях, обмінах, стажуваннях тощо), про краще вивчення ринку наших потенційних клієнтів-замовників. Будемо вводити у навчання нові програми (студенти теж повинні розвиватися динамічно), долучати їх до наукової роботи. А ще хочемо, щоб свої навчальні роки вони провели у нашому гарному колективі, який живе за законами родинної атмосфери. Знаєте, коли запитую студентів, чому обрали саме нашу магістратуру і чую у відповідь: «бо я хочу змінити цю країну», «маю мету – працювати в Національному антикорупційному агентстві» тощо, то серце радіє: готуємо добру зміну. Заради цього варто працювати.