Здобувачі вищої освіти ІППО зустрілись із практичним працівником поліції

Кафедра кримінального права і процесу Львівської політехніки
Фото з лекції

Старша інспекторка з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією у Львівській області) управління дотримання прав людини департаменту головної інспекції та дотримання прав людини майор поліції Іванна Приймак провела лекційне заняття на тему «Дотримання прав людини в правоохоронній діяльності як одна з умов європейської інтеграції України: ключові аспекти» для здобувачів вищої освіти ІІ курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка».

На занятті було наголошено на необхідності неухильного дотримання прав людини в усіх сферах діяльності, а особливо – у правоохоронній.

Іванна Приймак розповіла про проблемні аспекти, які виникали та продовжують виникати в діяльності Національної поліції України щодо звинувачень у неправомірних діях поліцейських, фактах побиття, жорстокому, нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню. Це потребувало створення певного превентивного механізму, який вдалося втілити через упровадження системи Custody Records завдяки продуманості її ключових елементів, таких як безперервна відеофіксація, зонування приміщень, введення посад інспекторів із дотримання прав людини та єдиної електронної бази обліку всіх дій із затриманими, системи зовнішнього контролю (доступу до електронної бази та віддалене відеоспостереження).

За допомогою презентації лекторка наочно показала алгоритм дій на кожному етапі роботи з громадянами: від моменту потрапляння особи в адмінприміщення поліції і впродовж усього часу її там перебування.

Крім того, студентам було продемонстровано відеоролики з цікавими випадками, що трапляються у практиці поліцейських, та звернуто увагу, як відеофіксація допомагає убезпечити поліцейських від можливих безпідставних звинувачень у разі конфліктних ситуацій, а з іншого боку – дисциплінує самих порушників.

Захід організувала доцентка кафедри кримінального права і процесу, к.ю.н., доцент Світлана Сорока.

Фото з лекції Фото з лекції