Дні Латвії у Львівській політехніці, присвячені 100-річчю від часу заснування Латвійської республіки

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки

Здобутки Латвії – надихаючий приклад для України. Саме такий меседж хотіли донести до львів’ян організатори Днів Латвії у Львівській політехніці, підготувавши насичену програму різноманітних заходів, які відбулися у стінах Університету. Принагідно зазначимо, Дні Латвії у Львівській політехніці присвячені відзначенню 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки та 25-річчю встановлення українсько-латвійських відносин.

Високий міжнародний авторитет Львівської політехніки засвідчив той факт, що перед початком дійства ґрунтовні перемовини про перспективи подальшої співпраці з цією ключовою балтійською країною між головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою та Надзвичайним і Повноважним послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом відбулись у невимушеній атмосфері в кабінеті ректора Університету професора Юрія Бобала. У зустрічі також взяли участь народний депутат України, доцент Львівської політехніки Оксана Юринець, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Університету професор Олег Матвійків, директор Інституту гуманітарних та соціальних наук професор Ярина Турчин, почесний консул Латвійської Республіки у Львові та один з ініціаторів Днів Латвії у Львівській політехніці Володимир Гарцула, відомий латвійський історик професор Ерікс Єкабсонс і дослідниця з Інституту зовнішньої політики Латвії Елізабете Візгунова.

Вітаючи членів представницької латвійської делегації, ректор Юрій Бобало зазначив, що тісні відносини Львівської політехніки з латвійськими університетами, насамперед – із Ризькою політехнікою, розпочались не з 1991 року, коли наші країни здобули незалежність, а набагато раніше. Ще у радянські часи чимало львівських політехніків брали активну участь у становленні радіотехнічної промисловості прибалтійської республіки. Що ж до розвитку співпраці в освітній та науково-технічній сферах, то Юрій Бобало охарактеризував Львівську політехніку як найкрупніший український вищий технічний навчальний заклад і за кількістю студентів, і за професорсько-викладацьким складом. Нині Університет активно розвиває міжнародну діяльність і підтримує партнерські зв’язки зі 150 провідними вишами світу. Для прикладу ректор навів щойно підписаний меморандум між Львівською політехнікою та Університетом китайського міста Ченду щодо побратимства з метою посилення міжнародних освітніх програм і зміцнення взаєморозуміння та дружби між двома університетами.

У відповідь посол Юріс Пойканс зазначив, що нині у Ризі навчається чимало українських студентів. Аналогічні угоди про співпрацю були б корисними й для Латвії, особливо ті, що стосуються програми подвійних дипломів. Високий гість запросив ректора Юрія Бобала найближчим часом відвідати Ригу.

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зазначив:

– Серед країн Балтії саме з Латвією у нас склалися найтісніші стосунки. Напевно, це сталося через те, що 100 років тому ми разом виборювали нашу незалежність і, на превеликий жаль, були потім окуповані Росією. І сьогодні нам потрібно навчитись в латишів безмірній вірі в себе, у свої можливості. Україна має велике майбутнє, і в цьому майбутньому добрим прикладом є наші партнери та друзі – представники братнього народу Латвії.

Згодом у межах Днів Латвії у Львівській політехніці відбулося урочисте відкриття виставки «Розповідь про Ригу довжиною в 100 років». У своєму виступі Юріс Пойканс підкреслив:

– На цій виставці ви можете побачити столицю Латвії, якою вона була 100 років тому і як вона виглядає сьогодні. У нас, як і у Львові, було багато історичних подій, перша незалежність, радянська окупація, німецька окупація, потім повернення радянської влади, боротьба за незалежність. І зараз, уже понад 25 років, Рига є столицею незалежної європейської держави Латвії. Було багато змін, але люди продовжували жити, працювати, і все те можна побачити на цих світлинах.

Натомість професор Ерікс Єкабсонс провів відкриту й дуже цікаву лекцію-дискусію «Війна за незалежність Латвії 1918–1920 років та зв’язки з Українською Народною Республікою», де присутні могли дізнатися про маловідомі історичні факти про тодішні латвійсько-українські зв’язки. А потім пан посол та Елізабете Візгунова взяли участь у засіданні «круглого столу», присвяченого українсько-латвійським відносинам.

Наприкінці було оголошено результати конкурсу кращих есе серед львівського студентства на тему «Латвія очима української молоді: візії, асоціації, символізація». Переможцями стали студенти Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки: Наталія Вілюс, Денис Вертелецький і Марія Сітнікова.
 

Світлини Йосипа Марухняка

урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки урочиста академія з нагоди відзначення 100-ліття від часу заснування Латвійської республіки