Завідувачу кафедри опору матеріалів та будівельної механіки Львівської політехніки Євгенові Харченку – 70!

Кафедра опору матеріалів та будівельної механіки Львівської політехніки
Євген Харченко

Євген Харченко – академік Підйомно-транспортної Академії наук України, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри опору матеріалів та будівельної механіки Національного університету «Львівська політехніка», відомий у науковому світі як фахівець у галузі динаміки і міцності машин та інженерних споруд, відсвяткував в цьому році свій 70-й ювілей. Його авторству належать нові підходи, методи та теорії.

Народився в с. Надлак на Кіровоградщині у сім’ї вчителів. У 1973 році закінчив Львівський політехнічний інститут з відзнакою за спеціальністю «Динаміка та міцність машин». Навчався в аспірантурі, а з 1976 року й понині працює у Львівській політехніці, де пройшов шлях від асистента до професора. Кандидатську дисертацію захистив у 1983 року, а докторську в 1997-му.

Автор понад 300 наукових праць, зокрема, двох монографій, одного навчального посібника, понад 30 винаходів і корисних моделей. Наукові розробки присвячені актуальним питанням теорії механічних коливань, чисельних методів аналізу динамічних процесів, динаміки механізмів, машин і споруд. Коло наукових інтересів професора Є. Харченка – теорія коливань дискретних механічних систем з нелінійними властивостями; методи аналізу коливальних явищ і хвильових процесів у системах з розподіленими параметрами; методи розрахунку нестаціонарних та усталених режимів роботи керованих машин і агрегатів; дослідження коливань і стійкості споруд із застосуванням континуально-дискретних розрахункових моделей; застосування методів динаміки машин у галузі розрахунку і конструювання технологічного обладнання.

Результати наукової діяльності Є. Харченка неодноразово відзначені Дипломами та Грамотами Львівської політехніки, за вагомий внесок в розвиток науки міста Львова одержав подяку Міського голови. У 2011 році Міністерство освіти і науки України нагородило його Почесною Грамотою, а в 2014 році був нагороджений Грамотою Національної академії педагогічних наук України.

Докладніше про Євгена Харченка – у доданому файлі.

Приєднані файли