Завідувачка відділу наукової бібліографії НТБ провела вебінар для працівників МІОКу

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Скріншот з онлайн-семінару

23 травня 2022 року відбувся вебінар, який провела Аліна Петрушка, к. н. із соціальних комунікацій, завідувачка відділу наукової бібліографії Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка», для працівників Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Ідею проведення такого заходу висловила Лілія Жук, проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Львівської політехніки, а наукові співробітники Інституту радо підтримали таку пропозицію.

Мета вебінару – підвищення кваліфікації наукових співробітників МІОКу у сфері публікаційної активності в журналах, що внесені до наукометричних баз Scopus та Web of Science.

Під час вебінару працівники МІОКу передусім ознайомилися з новітніми напрямами роботи й можливостями співпраці з Науково-технічною бібліотекою Університету, зокрема з відділом наукової бібліографії, у контексті консультування та допомоги бібліотеки в пошуку та підборі журналів, що внесені до Scopus та Web of Science.

У рамках вебінару співробітники Інституту дізналися, як здійснювати верифікацію журналів, виявляти недоброчесні та хижацькі джерела, ефективно обирати журнали для публікації задля досягнення максимального рейтингового показника під час звітування, оволоділи знаннями щодо особливостей визначення квартелів та процентилів, а також про специфіку галузевих індексів Web of Science.

Лекторка продемонструвала різні пошукові системи, первинні та вторинні ресурси; навчила, як здійснювати пошук та підбір галузевої категорії, тематичні аспекти й географічний розподіл журналів для публікацій.

Крім того, учасники дізналися про додаткові можливості, якими забезпечує Національний університет «Львівська політехніка» своїх наукових співробітників, зокрема безкоштовний доступ до баз даних, а також отримали інформацію про способи долучення до цих ресурсів.

На завершення всі учасники отримали спеціально розроблений пакет методичних вказівок та рекомендацій для подальшої роботи.

Науковці МІОКу вдячні Аліні Петрушці за продуктивний та цікавий захід, адже отримані знання стануть корисними в реалізації наукових планів Інституту.