Завідувачка катедри УМ Зоряна Куньч здобула грант на наукові дослідження Канадського інституту українських студій

Катедра української мови Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

Дослідно-освітній консорціум з вивчення Голодомору (HREC) – це організація при Канадському інституті українських студій Альбертського університету, що має на меті дослідження, вивчення, опублікування та поширення правдивої інформації про Голодомор в Україні 1932–1933 рр. За рекомендацією Комітету з нагород HREC науково-дослідницький проєкт «Вивчення теми Голодомору в Україні 1932–1933 рр. крізь призму творчости українських письменників-емігрантів (на матеріялі творів Михайла Ситника)» здобув фінансову підтримку. Заявку на цей грант було сформовано у співавторстві двох науковців катедри української мови – Ігоря Василишина та Зоряни Куньч.

На превеликий жаль, доцент Ігор Василишин передчасно відійшов у вічність. Відтак над виконанням цього проєкту працюватиме кандидат філологічних наук, доцент, завідувачка катедри української мови Зоряна Куньч.

Проблему Голодомору 1932–1933 рр. найширше досліджено в Україні та діяспорі у творчости українських письменників-емігрантів Василя Барки, Уласа Самчука, Тодося Осьмачки, Юрія Клена, Яра Славутича, Олекси Веретенченка, Ігоря Качуровського, Василя Чапленка та инших. Проте тема Голодомору та повʼязана з нею проблематика яскраво представлена також у творчості Михайла Васильовича Ситника (1920–1959) – українського письменника, журналіста, редактора, життєвий та мистецький шлях якого розпочався в Україні та завершився в США. Актуальним завданням сучасного українського літературознавства є висвітлити й проаналізувати тему Голодомору 1932–1933 рр., розкриття його причин і наслідків у художньо-біографічному дискурсі письменника-емігранта Михайла Ситника, що значно доповнить не відомі досі сторінки історії української літератури ХХ століття та й загалом історії України. Це дасть змогу також на яскравому літературному матеріалі донести тему Голодомору до студентської авдиторії.