Завідувачка катедри української мови Зоряна Куньч здобула престижну польську відзнаку – Нагороду імені Виговського

Катедра української мови Львівської політехніки
Зоряна Куньч

Заснована 2014 року в Центрі Східноєвропейських студій Варшавського університету під почесним патронатом Президента Польщі, Нагорода імені Івана Виговського призначена для відзначення українських науковців з галузі гуманітарних наук, які мають вагомі досягнення в розвитку науки, культури, громадського життя та розвитку громадянського суспільства в Україні.

До Капітули нагороди імені українського гетьмана Івана Виговського належать найпрестижніші польські університети: Варшавський, Ягеллонський, Вроцлавський, Університет Адама Міцкевича в Познані та чотири університети, розташовані вздовж східного кордону Польщі, зокрема Університет у Білостоці, Університет Марії Кюрі-Склодовської в Любліні, Люблінський католицький університет, Жешівський університет, а також Колегія Східної Європи у Вроцлаві та Національний інститут Оссолінських у Вроцлаві. Беручи до уваги історичні, сучасні й майбутні зв’язки демократичної України з Польщею та Європою, найбільші польські університети об’єдналися, щоби надати можливість українським науковцям – переможцям конкурсу – пройти чотиримісячне стажування у двох польських університетах і займатися власною архівною та дослідницькою роботою.

Цьогоріч цю престижну нагороду здобуло 11 науковців з різних університетів України. Серед них і представниця Львівської політехніки – завідувачка катедри української мови Зоряна Куньч. Її наукове дослідження, яке здобуло підтримку Капітули, присвячене вивченню ролі громадських організацій у збереженні національної ідентичности української національної меншини в Польщі.

Зоряна Куньч Зоряна Куньч