Завідувач кафедри обліку та аналізу ІНЕМ Ігор Яремко: бухгалтер – сучасна та перспективна професія

За матеріалами газети «Все про бухгалтерський облік»
Викладачі кафедри ОА

Завідувач кафедри обліку та аналізу Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка», професор, доктор економічних наук Ігор Яремко дав ексклюзивне інтерв’ю головному редактору газети «Все про бухгалтерський облік» Зої Слободянюк.

– Ігорю Йосафатовичу, як у Львівській політехніці, ЗВО технічного спрямування, з’явилася кафедра обліку та аналізу?

У цьому немає нічого дивного, адже ще від заснування Львівської політехніки (у 1816 році) бухгалтерський облік викладали для усіх технічних спеціальностей як декілька окремих навчальних дисциплін. У 1994 році відбувся перший набір на спеціальність «Облік і аудит», 1998 року – перший випуск бакалаврів, а 1999-го – спеціалістів. 23 квітня 2002 року створено кафедру обліку та аналізу. Ідейним натхненником створення і першим завідувачем кафедри був професор Анатолій Григорович Загородній.

Кафедра акредитована за трьома рівнями вищої освіти та забезпечує підготовку бакалаврів, магістрів і докторів філософії за спеціальністю 071 «Облік і оподаткування». При кафедрі функціонує докторантура та діє спеціалізована вчена рада із захисту докторських дисертацій зі спеціальності 08.00.09 – «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності)». За 22-річну історію кафедри випущено близько 5 тисяч фахівців.

– Який кадровий склад кафедри?

На кафедрі працює 6 професорів та 19 доцентів. Викладачі кафедри плідно займаються науковою роботою, постійно підвищують свою кваліфікацію в Україні та за кордоном. Більшість із них також здійснюють практичну діяльність: маємо сертифікованих аудиторів, бухгалтерів-практиків, котрі передають свій професійний досвід студентам. Окрім того, викладачі кафедри провадять активну видавничу діяльність – більшість навчальних дисциплін кафедри забезпечені власними підручниками, навчальними посібниками, словниками, практикумами.

– Чи задоволені Ви результатами підготовки студентів кафедри?

Ми пишаємося нашими студентами, адже вони показують високі результати в навчальній та науковій роботі, міжнародній академічній мобільності. Студенти кафедри часто ставали призерами Всеукраїнських студентських олімпіад із спеціальності та навчальних дисциплін, переможцями міжнародних та всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт, неодноразово були лауреатами стипендій Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, комерційних підприємств.

– Як кафедра розвиває міжнародну академічну співпрацю?

Міжнародну співпрацю розвиваємо у кількох напрямах – науковому, освітньому, професійному. Щодо наукового напряму, то ми регулярно проводимо Міжнародну науково-практичну конференцію «Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства» (цьогоріч, 10–11 жовтня, буде вже VI конференція), видаємо спільні монографії та статті із закордонними колегами (Університет М. Кюрі-Склодовської в Любліні (Польща), Університет Артіфекс (Румунія)).

Щодо освітнього напряму, то кафедра понад 10 років реалізує програму подвійних дипломів спільно з Краківською гірничо-металургійною академією імені С. Сташиця (за цей час випущено близько 200 фахівців); провадимо обміни студентами щодо участі в наукових конференціях та культурних заходах із Університетом М. Кюрі-Склодовської в Любліні, маємо співпрацю із Сопотською академією прикладних наук щодо проєктів Еразмус+; реалізуємо програму семестрового навчання в Університеті Перуджі (Італія) (за програмою Еразмус+). Окрім того, кафедра є ініціатором та співзасновником Міжнародного творчого конкурсу студентських наукових робіт з обліку та оподаткування. Активно залучаємо іноземних викладачів до реалізації освітнього процесу за програмою Visiting professor та провадимо інші заходи.

У серпні 2023 року магістерська програма 071 «Облік і оподаткування» кафедри обліку та аналізу Львівської політехніки отримала акредитацію АССА (Асоціація присяжних сертифікованих бухгалтерів), яка передбачає автоматичне зарахування випускникам чотирьох модулів – «Бізнес і технології», «Управлінський облік», «Фінансовий облік», «Корпоративне та господарське право». Така акредитація засвідчує міжнародне визнання нашої освітньої програми.

– Як кафедра мотивує студентів до навчання та наукової роботи?

Для того, щоб бути мотивованим, – необхідно бачити перспективу реалізації своїх зусиль. Наразі ринок потребує значної кількості фахівців обліково-аналітичної сфери знань, тому кафедра всіляко сприяє студентам та випускникам у працевлаштуванні. Ми маємо укладені договори про реалізацію дуальної освіти з підприємствами, зокрема, із PwC Lviv, NBS Lviv, котрі успішно реалізуються вже не один рік. Поза тим, студенти кафедри мають змогу виборювати та отримувати стипендії на семестрове навчання від комерційних підприємств (зосібна, PwC, громадської організації «Світ важливих ініціатив», ТМ Quant та інших). Для студентів проводяться наукові гуртки, а також навчальні курси від професіоналів-практиків, як-от: PwC Lviv, KPMG, Nexia DK, видання «Все про бухгалтерський облік» та інші. Наші студенти й випускники працюють на різноманітних посадах (головні бухгалтери, фінансові директори, керівники підприємств, бухгалтери, економісти, начальники секторів тощо) у різних галузях економіки України й отримують доволі хороші відгуки роботодавців.

– Наскільки, на Вашу думку, затребуваною на ринку на сьогодні є професія бухгалтера? Які в неї перспективи?

Попит на працівників обліково-аналітичної сфери знань (що значно ширше, ніж просто професія бухгалтера) на сьогодні є значним, про що свідчать майже щоденні запити та звернення роботодавців до кафедри. На оглядову перспективу потреба зростатиме. І це не тільки українська, але й світова тенденція. Бухгалтерська справа вимагає професійних знань, уміння користуватися сучасними інформаційними системами, аналітичного складу розуму та певних творчих підходів у роботі. Сучасний бухгалтер може працювати як в офісі, так і віддалено, що нині дуже зручно. Інструменти штучного інтелекту, про які так багато нині говорять, зовсім не замінять бухгалтера, а лише стають додатковими інструментами, що допомагають йому стати універсальним фахівцем. Кафедра активно пропагує серед молоді облікові знання й регулярно проводить літні та зимові школи для школярів «Ревізор-аудитор» та «Фінансовий аналітик», гуртки «Лідери змін» та «Особистий шлях», а також Всеукраїнську олімпіаду з бухгалтерського обліку для випускників коледжів. Вважаю, що майбутнє – сучасним бухгалтерським обліком! Вірю, що підготовлений фахівець спеціальності «Облік і оподаткування» завжди матиме цікаву, затребувану, а головне – добре оплачувану роботу!

Викладачі кафедри ОА Стаття