Завдяки політехнікам незрячі дітки зможуть читати надруковані брайлем «Казки Різдва» і «Про кита»

За матеріалами сайту Львівської міської ради
«Казки Різдва» Богдани Матіяш і «Про кита» Оксани Лущевської

Напередодні Дня святого Миколая незрячі діти України отримали книги – «Казки Різдва» Богдани Матіяш і «Про кита» Оксани Лущевської, надруковані шрифтом брайля.

Як розповіла Оксана Потимко, керівник Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка», обидва твори надруковані в Центрі на спеціальному обладнанні для друку брайлем. Тексти творів надало «Видавництво Старого Лева», фінансово підтримала БО «Фонд родини Нечитайло» в межах проекту «Інклюзія незрячих дітей шкільного віку».

– Обидві книги повинні стати подарунком для малюків напередодні свята Святого Миколая. Книги тиражем 50 примірників розійшлись в усі куточки України – спеціальні школи-інтернати для сліпих, обласні універсальні наукові бібліотеки, а також безпосередньо дітям, які здобувають освіту за інклюзивною або індивідуальною формами. Сподіваємось, цей дарунок буде для них очікуваним, оскільки книги друкувались на замовлення самих дітей з важкими порушеннями зору, – зазначила Оксана Потимко.

Загалом цьогоріч шрифтом брайля надрукували 20–22 видання різних авторів, серед яких 8 творів – Івана Франка. Половину друкували у Ресурсному центрі Львівської політехніки, решту – у Києві.