За пропозицією Університету МОН планує оновити наукове обладнання за кошти, повернені від внеску в «Горизонт 2020»

Прес-служба Львівської політехніки
Наталя Чухрай

Кошти, які Україна отримає від програми «Горизонт 2020» як повернення частини сплаченого внеску, планують спрямувати, зокрема, на закупівлю обладнання для наукових досліджень. Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час презентації закладами вищої освіти результатів їхньої наукової діяльності за 2017 рік.

Відповідну пропозицію внесла проректор з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» Наталя Чухрай:

– Наразі приладна база – це одна з найбільших проблем для технічних вишів. Якби була змога оновити її, приміром, за кошти, які повертає Україні ЄС за програмою «Горизонт 2020», то це якісно поліпшило б дослідження.

Відповідаючи на цю пропозицію, міністр наголосила, що в МОН уже розглядають можливості для реалізації такої ідеї:

– Торік ми не отримали повернення внеску, оскільки він пішов на погашення заборгованості. Натомість цього року ми очікуємо на таке повернення і зараз спільно з комісією ЄС розробляємо орієнтовний порядок використання коштів. І озвучені Вами ідеї будуть реалізовані через цей порядок. Передбачається, що частина коштів піде на поліпшення приладної бази. Але також нам треба збільшувати поінформованість і навчати наших науковців, як брати участь у програмі. Це, наприклад, створення мережі інформаційно-консультативних центрів.

Заступник міністра Максим Стріха додав, що це питання також обов’язково обговорюватиметься з науковою спільнотою:

– Кінцевий документ врахує всі ваші пропозиції. До 2022 року включно можемо розраховувати приблизно на 12 мільйонів євро. І ми намагаємося зрозуміти, як за рахунок цих коштів підтримати ті проекти, які дозволять найглибше інтегруватися в Європейський дослідницький простір, і створити принаймні елементи дослідницької інфраструктури, якої ми потребуємо.
 

За інформацією МОН України