«За чотири роки у Політехніці утеплять фасади, замінять вікна... на суму 10,8 млн євро» – Володимир Крайовський

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Володимир Крайовський

26 липня відбулося підписання контрактів у межах реалізування проєкту «Вища освіта в Україні» щодо комплексного енергоефективного оновлення будівель шести українських університетів (серед них і Львівська політехніка) за підтримки Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) обсягом 49 млн євро та ґранту Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) на суму 10 млн євро.

Проректор із навчально-виробничої роботи Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Крайовський розповів, чому проєкт є важливий для університету.

«Цей процес триває вже багато років. Спершу був конкурс, який ми і ще п’ять університетів виграли. Загалом шість університетів представляють всю географію України. Зараз ми підписали договір на проєктування й авторський нагляд із німецькою фірмою, яка виграла тендер на велику суму грошей. Це вже фінішна пряма. У договорі передбачено 11 місяців для проєктування, а потім відбудеться експертиза. Тобто вже в кінці літа наступного року в Політехніці мали би розпочати масштабні роботи. Мова йде про 22 об’єкти університету: освітні та адміністративні будівлі, гуртожитки. Що буде зроблено? Власне, відбудеться утеплення фасадів, горищ, заміна вікон, дверей. Крім цього, оновлюватимуть вентиляцію, опалення, електрику», – сказав Володимир Крайовський.

Проректор додав, що згідно проєкту, підрядник матиме три роки, щоб зробити всі заплановані роботи. Тобто вже за чотири роки можна очікувати повне зреалізування цього масштабного проєкту. Загальний кошторис, який виділили на Львівську політехніку, становить 10, 8 млн євро (344,66 млн грн).

Додамо, що інвестиції, виділені на комплексне енергоефективне оновлення будівель, допоможуть значно знизити витрати на опалення та електроенергію, забезпечити комфортні умови для навчального процесу й проживання студентів і спрямувати заощаджені кошти на розвиток матеріально-технічної та дослідницької бази університетів-учасників.

Нагадаємо, за підтримки європейських партнерів Львівська політехніка підвищить енергоефективність та оновить будівлі.

Довідково

Проєкт «Вища освіта України», що має на меті оновити навчальні, науково-дослідні та допоміжні споруди в обраних університетах України, є складовою спільної фінансової підтримки, яку Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Європейський Союз (ЄС) надають Україні в галузі енергоефективності в межах спеціальної угоди.

Проєкт передбачає підвищення енергоефективності університетських будівель, зменшення їхніх експлуатаційних витрат, покращення якості навчальних, академічних, науково-дослідних та житлових приміщень.