З ініціативи першокурсниці ІАРД Марти Вашкевич у Львівській політехніці хвилиною мовчання вшановуватимуть полеглих воїнів

Наталія Павлишин, Центр комунікацій
Марта Вашкевич

Починаючи з 1 вересня щодня, о 9.00, у Львівській політехніці хвилиною мовчання вшановуватимуть героїв, які загинули у війні з російським нападником.

Така ініціатива надійшла від першокурсниці Інституту архітектури та дизайну Марти Вашкевич. У День пам’яті захисників України дівчина звернулася з листом до керівництва Львівської політехніки, в якому запропонувала щоденно хвилиною мовчання вшановувати всіх загиблих унаслідок збройної агресії рф проти України.

«Щодня, о 9:00, є всеукраїнська хвилина мовчання. Пропоную долучитися цілим університетом до цієї ініціативи. Для студентів та викладачів, учасників навчального процесу це лише одна хвилина на день, але так ми вшануємо пам‘ять усіх загиблих воїнів, завдяки яким можемо зараз спокійно розпочинати навчальний рік у безпеці. Вважаю, що таким чином ми збережемо пам‘ять захисників, а це найменше, чим ми можемо віддячити їм… Знаю, що багато випускників та студентів Львівської політехніки були або є учасниками бойових дій. Деякі з них загинули, віддавши своє життя за Україну, тому важливо вшанувати їхню пам‘ять… Ми повинні пам‘ятати наших героїв не тільки кілька днів на рік, а щодня. І хвилина мовчання — це чудова нагода нагадати студентам та викладачам, завдяки кому можемо навчатись і продовжувати жити своїм життям… Слава Україні! Героям слава!» — йшлося в листі першокурсниці.

Ініціативу Марти ректор Львівської політехніки Юрій Бобало не лише розглянув, а й доручив впровадити її, а дівчину запросив на зустріч, щоб подякувати їй за патріотизм та готовність розвивати традиції нашого університету.

— Для нас важливо, що така ініціатива надійшла від першокурсниці. Ми вже почали реалізовувати вашу пропозицію. На початку оповіщення хвилини мовчання здійснюватимуть у головному корпусі, в першому, четвертому і п’ятому корпусах. Надалі постараємося забезпечити звукове оповіщення в усіх інших навчальних корпусах. Бажаю вам успішного навчання і щоб ви таку активну життєву позицію мали й надалі, — зазначив під час зустрічі зі студенткою Юрій Ярославович.

Важливість звертатися з ідеями стосовно впровадження нових традицій і поліпшення давніх підкреслила проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук:

— Якщо матимете інші ініціативи, які стосуються Політехніки, запрошуємо ділитися. Ми пишаємося сильними традиціями та величною історією нашого університету, та водночас розуміємо, що нам треба вдосконалювати і змінювати їх. Покладаємо великі сподівання на молодь, яка приходить до Львівської політехніки, яка розуміє масштаби університету й те, що не все одразу можливо відшліфувати і зробити так, як би хотіли. Ми працюємо, і важливі допомога та залученість студентів.

Розповідаючи про себе, першокурсниця Марта Вашкевич зазначила, що, завершуючи навчання у Львівській академічній гімназії, не мала сумнівів, що вступатиме саме до Львівської політехніки:

— Це один із найдавніших і найкращих університетів Європи. Тут викладають знавці своєї справи. Та й у Політехніці здобували освіту моя бабуся, мій батько. Хочу продовжити сімейну традицію, — зауважила Марта.

А щодо пропозиції впровадження щоденної хвилини мовчання в університеті на пам’ять про загиблих воїнів, каже, що виношувала її досить довго.

— Знаю, наскільки це важливо для тих воїнів, які втратили своїх побратимів, і для рідних військовослужбовців, які загинули. Важливо їх пам’ятати і вшановувати. Це — найменше, що можемо для них зробити. Ми зобов’язані бути свідомими того, що боротьба триває щоденно, і тому кожен день свого життя маємо проживати гідно, — наголосила дівчина.

 

Марта Марта Марта Марта Марта Марта Марта Марта