З ініціативи молодих науковців Львівської політехніки оголошено нове опитування щодо Open Science

НТСА Львівської політехніки
логотип Open Science

Сьогодні принципи Відкритої науки (Open Science) – міжнародного руху, мета якого – зробити наукові дослідження, наукові дані та їхнє поширення доступними для всіх рівнів зацікавленого суспільства, – є однією із основ візії Європейського союзу та де-факто стандартом для наукової комунікації в Європі. Користь від впровадження цих принципів може надати значного імпульсу розвитку для всіх галузей науки, зокрема й для боротьби з коронавірусом COVID-19, забезпечити низку економічних вигод і сприяти пропаганді науки.

У 2018 році ініціативною групою молодих вчених з Львівської політехніки за підтримки Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України було проведено онлайнове опитування, яке мало на меті виявити рівень обізнаності про Відкриту науку та рівень залученості у відповідні практики членів української наукової спільноти. В опитуванні взяло участь 1037 респондентів з усіх областей України.

Проведення повторного опитування дасть змогу відстежувати динаміку рівня обізнаності та поширеності практик Відкритої науки в Україні. Результати опитування будуть опубліковані у відкритому доступі й стануть додатковим аргументом на користь залучення грантових коштів для розвитку дослідницької інфраструктури в Україні.

Опитування щодо обізнаності про Open Science в Україні