Юридичні консультації для студентів: Центр безоплатної правової допомоги Львівської політехніки

Анна Савченко, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Фото з роботи Центру

Центр безоплатної правової допомоги (ЦБПД) Львівської політехніки є важливим осередком надання правової підтримки студентам і мешканцям Львова. Створений з метою забезпечення доступу до кваліфікованої юридичної допомоги для всіх, хто цього потребує, особливо для соціально незахищених верств населення. Основна місія Центру полягає у сприянні реалізації права на захист і правову допомогу, що закріплено в Конституції України та інших нормативно-правових актах. Важко переоцінити значення безоплатної правової допомоги для суспільства. Вона забезпечує рівність громадян перед законом, сприяє захисту прав і свобод людини, а також підвищує рівень правової обізнаності населення. Безоплатна юридична допомога особливо важлива для студентів, які зіткнулися з різними проблемами під час навчання і часто не мають ресурсів для оплати юридичних послуг. Центр надає консультації, правову інформацію та підтримку у вирішенні різних питань, активно співпрацює із системою безоплатної правової допомоги Львівщини, що дає змогу забезпечити високий рівень професійної підтримки й обмін досвідом між студентами і фахівцями в цій сфері. Це сприяє розвитку нових підходів до надання юридичної допомоги, підвищенню ефективності захисту прав громадян.

Мета створення ЦБПД

Центр безоплатної правової допомоги в Навчально-науковому інституті права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» створено 18 жовтня 2023 року. Він є структурним підрозділом інституту. Допомогу надають студенти, що навчаються за спеціальністю 081 «Право» та їх викладачі.

Одним з найголовніших завдань є підвищення рівня практичних знань студентів юридичних і психологічних спеціальностей, забезпечення їм додаткового місця для проходження практики. Зазвичай це реалізовується через надання допомоги малозабезпеченим верствам населення. Але теоретичні знання не менш важливі, тим паче у правовій сфері, яка часто зазнає змін в Україні, особливо із запровадженням воєнного стану. За два роки у стінах Центру студенти мали можливість прослухати лекції від працівниці Західного апеляційного суду та на тему предметної юрисдикції від помічниці судді Ольги Юрчук.

Також метою створення Центру є формування правової культури громадян. 21 березня 2024 року керівниця організації прочитала лекцію для школярів Львівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 82 на тему «Безпека в кіберпросторі». У шкільному віці набагато простіше опрацювати та запам’ятати інформацію, тому такі заняття дуже важливі для дітей.

Загалом Центр не лише допомагає тим, хто цього потребує, а й влаштовує навчальні заходи, що цікаві й корисні як для студентів спеціальності «Право», так і для кожного, хто хоче краще знати законодавство.

Послуги та діяльність Центру

Як ми вже згадували, Центр безоплатної правової допомоги надає юридичні консультації з питань, пов’язаних з відносинами в галузі праці, сімейними і житловими проблемами, правом інтелектуальної власності, а також організовує правоосвітні, правороз’яснювальні та інші навчально-практичні заходи. Крім того, тут проводять теоретичні та практичні заняття за результатами діяльності Центру, ведуть роботу з документами правового характеру й базами даних, співпрацюють із представниками громадських і державних органів та організацій, організовують науково-практичні конференції, семінари, тренінги, розвивають співпрацю з іншими центрами надання безоплатної правової допомоги закладів вищої освіти України.

Так, 27 березня 2024 року Центр організував для першокурсників ІППО інституційний візит до Львівської міської ради. Зустріч відбулась з ініціативи керівниці Центру, асистентки кафедри теорії права та конституціоналізму ІППО Ірини Перів. Студенти прослухали лекцію від Наталії Рудкевич щодо структури та робочих процесів міської ради, а також дізналися про програму «Перший кар’єрний крок», що дає можливість пройти там стажування.

Центр є важливим не тільки для тих, кому потрібна допомога, а й для студентів, адже тут можна здобути знання та навички, потрібні для майбутнього. Студенти й викладачі разом допомагають людям, які цього потребують, водночас вони більше заглиблюються у професію, розуміючи її важливість. Завдяки тому, що Центр часто проводить різноманітні заходи та конференції, студенти можуть відвідати їх і дізнатися багато цікавої інформації. Отож, якщо ви, ваші друзі або рідні потраплять у ситуацію, де порушено права чи свободи людини, ви знаєте куди звертатись.

Фото з роботи Центру Фото з роботи Центру Фото з роботи Центру Фото з роботи Центру Фото з роботи Центру Фото з роботи Центру Фото з роботи Центру Фото з роботи Центру