ЇЇЛЕКТОРІЙ «Творчині української дійсности» запрошує на лекцію «Український жіночий рух у вільному світі»

Центр правових досліджень ґендерної рівності Львівської політехніки
Афіша заходу

11 вересня 2024 року в режимі онлайн відбудеться лекція «Український жіночий рух у вільному світі» про те, як українки створили унікальну модель громадської організації недержавного суспільства в країнах, куди українцям довелось виїжджати, щоб уникнути репресій та переслідувань окупантів української землі. Жодна громадська, політична чи інша структура радянського часу не відзначалась періодом розвитку в 50 років. Всі організації СРСР припинили своє існування з його розпадом.

Поняття «вільний світ», що виникло в період «Холодної війни», використовували для окреслення некомуністичних країн. Український жіночий рух активно розвивався у США, Канаді, Австралії та інших країнах. Висвітлення впливу, здобутків та значення для української державності діяльності УЖР є вкрай важливим сьогодні, в умовах війни росії проти України. Адже розуміння значення спільнодії та консолідації нації як основного чинника у боротьбі з ворогом є запорукою нашої перемоги.

Під час лекції буде відтворено хронологію історичних подій від часу заснування жіночих осередків у США, Канаді, Австралії від 1925 року до початку ХХІ століття.

Питання до обговорення:

  • згуртування українського жіноцтва в Америці, Канаді, Австралії;
  • цілі та завдання, які ставила перед собою організація Союзу Українок;
  • діяльність жіночих товариств на основі публікацій в часописах;
  • соціальна активність українок, їхня ґрунтовна участь у громадському та суспільному житті;
  • роль та значення Союзу Українок Австралії в міжнародному жіночому русі.

Лекторка – Ірина Андрусяк, кандидат юридичних наук, доцентка кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки, керівниця Центру правових досліджень ґендерної рівності Університету.

Зустріч відбудеться на платформі Zoom.

Початок о 18:00.

ЇЇЛЕКТОРІЙ «Творчині української дійсности» організований Музеєм жіночої та гендерної історії / Центром гендерної культури у партнерстві з Фондом імені Гайнріха Бьолля в Україні, експертним ресурсом «Гендер в деталях», Українською асоціацією дослідниць жіночої історії, Інститутом Івана Франка НАН України та громадською організацією «Бюро гендерних стратегій і бюджетування».