Європейські стандарти у сфері науки та інновацій: в Україні відкрили Офіс «Горизонт Європа»

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Фото з відкриття Офісу

20 грудня 2023 року в Україні відкрили Офіс «Горизонт Європа». Це сприятиме реалізації нових наукових та інноваційних проєктів та інтеграції України до ЄС і європейського дослідницького простору.

Офіс створили завдяки співпраці між Європейською комісією та урядом України. «Горизонт Європа» – це рамкова програма Європейського Союзу з досліджень та інновацій, що передбачена на 2021–2027 роки. Загальний бюджет фінансування науки та інновацій становить понад 95,5 мільярда євро для всіх учасників – це найбільша і найпрестижніша наукова грантова програма ЄС. Особливу увагу та найбільший обсяг фінансування в програмі передбачено на подолання глобальних викликів економіки та індустріальній спроможності ЄС, зокрема тісну співпрацю науки й інноваційного бізнесу.

Міністерство освіти і науки України доклало фундаментальних зусиль, щоб українські вчені змогли подавати проєкти на конкурси програми з моменту її початку в Україні – навесні 2021 року. Також у 2023 році було якнайшвидше здійснено повне нормативне забезпечення відкриття Офісу.

Надалі Офіс «Горизонт Європа» в Україні займатиметься:

  • інформаційною підтримкою українських наукових організацій щодо можливостей співробітництва у сфері науки та інновацій, допомогою в пошуку партнерів для проєктів у ЄС та в усьому світі;
  • підвищенням обізнаності про історії успіху та роботою з конкретними проблемами реалізації проєктів в Україні;
  • консультуванням щодо політики, пов’язаної з інтеграцією України в європейський дослідницький простір.

Тож відтепер українські науковці матимуть ще більше можливостей. Офіс «Горизонт Європа» дасть змогу українським дослідникам та інноваторам більш ефективно співпрацювати на європейському рівні та швидше інтегруватися в науково-дослідницьку діяльність та ініціативи ЄС.

Докладніше – на сайті Міністерства освіти і науки України.