Євгенові Пістуну та Юрієві Бубесу присвоєно звання «Почесний професор Львівської політехніки»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з урочистого засідання Вченої ради

Урочиста церемонія почалася хвилиною мовчання за полеглими героями, адже завдяки їхній жертовності маємо змогу жити й далі працювати на благо нашої країни.

― Традиція присвоєння звання «Почесний професор Львівської політехніки» сягає початку ХХ століття. Досі його удостоєно 43 особи. Академічна спільнота Львівської політехніки цим званням відзначає постатей, які мають особливі заслуги перед нашим університетом у різних галузях. Сьогодні ми вшановуємо здобутки Євгена Пістуна і Юрія Бубеса, ― наголосив на початку заходу ректор Львівської політехніки Юрій Бобало.

Євген Пістун: «Час викликів створює багато можливостей, та не всі готові ними скористатися»

Науковий доробок професора, доктора технічних наук, завідувача кафедри автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій Євгена Пістуна представив директор Інституту енергетики та систем керування Львівської політехніки Андрій Лозинський.

― Для багатьох присутніх у цій залі варто було лише назвати прізвище номінанта, і цього було б достатньо. Євген Пістун творив історію Львівської політехніки і сам увійшов в історію нашого університету. Він ― один із розробників статуту Львівської політехніки 1990 року, завдяки якому трудовий колектив Політехніки здобув можливість обирати ректора. На посаді проректора активно сприяв розвитку інноваційної та підприємницької діяльності Львівської політехніки. Завдяки своїй невичерпній енергії й ініціативності, вмінню згуртувати довкола себе амбітних людей Євген Павлович зумів досягти непересічних результатів, зокрема є автором п’яти міждержавних стандартів, п’яти державних стандартів, 151 авторського свідоцтва на винаходи та патенти, в тому числі США, Великої Британії, Швеції, Франції, Німеччини, Польщі, Японії, ― зазначив Андрій Лозинський.

У своєму подячному виступі Євген Пістун коротко розповів про наймасштабніші проєкти, які реалізував у Львівській політехніці, зазначивши зокрема:

― Ця почесна відзнака для мене надзвичайно важлива. Доля розпорядилася так, що все своє життя я працюю у Львівській політехніці. Різні були часи, багато різноманітних проєктів і здобутків. Доводилося долати серйозні виклики. На початку 1990-х років ― у досить складний час, коли наша держава вийшла на шлях незалежності, ― нам важливо було демократизувати Львівську політехніку. Ще один масштабний проєкт, який реалізовував на початку 2000-х років, ― облік газу, який прокачували через Україну. Під час викликів з’являються нові можливості, та не всі готові ними скористатися. Сьогодні вся країна бореться, віримо в нашу перемогу!

Юрій Бубес: «Навіть у найскладніші часи ми робили і робимо все, щоб наука розвивалася»

Проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку Львівської політехніки Роман Корж представив професійний доробок президента Приватного акціонерного товариства «Концерн-Електрон», кандидата економічних наук, заслуженого економіста України Юрія Бубеса.

― «Не питайте, що країна робить для вас, а питайте, що можете зробити для цієї країни», ― цей вислів з інавгураційної промови Джона Кеннеді описує життєвий шлях людини, яку сьогодні вшановуємо почесним званням. Юрій Бубес зробив вагомий внесок у диверсифікацію та реструктуризацію господарської діяльності концерну «Електрон», пройшовши шлях від начальника управління до президента ПрАТ «Концерн-Електрон». Під керівництвом Юрія Григоровича функціонує філія кафедри напівпровідникової електроніки, де проходять стажування викладачі нашого університету, викладають курси управління властивостями напівпровідникових матеріалів. Науковці Політехніки та підприємства працюють над спільними європейськими проєктами. ПрАТ «Концерн-Електрон» і Львівська політехніка формують змішані творчі колективи, що сприяє взаємообміну науково-технічної інформації і, що особливо важливо, апробації та впровадженню прикладних розробок, ― підкреслив Роман Корж.

Після присвоєння почесного звання Юрій Бубес висловив щиру подяку колективові Львівської політехніки за таку високу оцінку його діяльності.

― «Електрон» і Львівську політехніку єднає давня співпраця. Ми поставили собі мету ― працювати на благо України, інвестувавши у створення власних інноваційних виробництв та прикладну науку. Ми гордимося, що зберегли її впродовж ста років нашої діяльності. Навіть у найскладніші часи ми робили і робимо все, щоб наука розвивалася, давала реальні результати та сприяла розвитку нашої економіки, ― зазначив у своїй промові Юрій Бубес.

Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради Фото з урочистого засідання Вченої ради