Третьокурсниця Інституту економіки і менеджменту Яна Руденко: практика, що плавно доповнює навчання

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Яна Руденко

Яна Руденко, студентка третього курсу ІНЕМ, освоює спеціальність «Економіка підприємства». Нині обрала спеціалізацію «Менеджмент персоналу», бо бачить себе в роботі з людьми.

Дівчина приїхала до Львова з Черкащини. Економіку у Львівській політехніці обрала усвідомлено, бо розуміла, що цей фах дає широкий вибір на ринку праці. А ще дуже хотіла вчитися саме у Львові. Уже з перших днів навчання активно поринула у громадську роботу, особливо, коли стала членом громадської організації AIESEC. Там долала лідерські сходинки, вчилася реалізовувати соціальні проекти, контактувала з волонтерами з Китаю, Туреччини, Єгипту, Франції, Єгипту, Азербайджану, Греції та Нідерландів, з багатьма дружить донині. Перший проект реалізувала у Сколе, Дрогобичі, Стрию, де спільно зі закордонними ровесниками власним прикладом заохочувала школярів до вивчення англійської мови. Такі зустрічі були для школярів доброю мотивацією до навчання.

Яна відповідала за міжнародний культурний проект «Spirit of Lviv» AIESEC у Львові, мета якого – наблизити бібліотеки до школярів і студентів, аби вони ширше використовували цей простір. Не секрет, що бібліотеки живуть своїм «тихим» життям, а молодь хоче не лише читати там книжки, а й організовувати різні заходи, спілкуватися, дискутувати.

– Це було прекрасне й відповідальне літо 2017 року: я не сиділа вдома, не дивилася телевізор, а дбала про добробут, дозвілля наших гостей, про проект, – пригадує Яна. – Ми самі придумували заходи щодо залучення дітей до бібліотек. Зробили для них вісім цікавих атракцій на базі однієї з бібліотек міста. Окрім постійної завантаженості, активної діяльності, я вчилася комунікувати з людьми, співпрацювати з ними, організовувати різні події, серед яких – «Ніч у бібіліотеці». Ми спільно придумували різні квести. І все це – англійською мовою. Для мене це була неабияка практика, адже моя англійська була не дуже добра. «На ходу» вдосконалювала її, намагалася на рівні займатися проектним менеджментом, вчилася лідерству. Не розумію, чому в університеті ми вчили англійську мову лише на першому курсі та лише раз на тиждень. На мою думку, ми мали б її вивчати хоча б три роки, як, скажімо, маємо занять з фізкультури.

Здобуті навички дуже знадобилися Яні в Києві, де була відповідальною за бізнес-подію «YouthGeneration Conference-2017» від AIESEC. Три тижні промайнули швидко, цікаво й дуже напружено. Тоді зібрали 250 осіб – представників бізнесу, різних компаній, студентів. Властиво, робили це для студентів, аби ті зрозуміли, що проявити себе можна тут і зараз.

– На жаль, трапляється, що навіть випускники магістратури, відмінники не можуть одразу дати собі раду в житті, – продовжує моя співрозмовниця. – На мою думку, треба якнайшвидше починати волонтерити, працювати без зарплатні, вчитися використовувати свої знання, можливості, навички, розвивати їх. Ми повинні розуміти, що в українських реаліях треба самим рухатися вперед, заводити різні знайомства, бути амбіційними, ініціативними, працювати над собою.

Загалом, Яні це вдається. Увесь торішній рік вона була віце-президентом AIESEC зі зовнішніх відносин і бізнес розвитку, представляла організацію на локальному рівні: спілкувалася з медіа, Львівською міською радою, ЛОДА, з громадськими організаціями міста й львівськими компаніями. Її найбільше досягнення у цій «ролі» – організування події «YouthSpeak Forum Lviv-2018», в якому взяло участь 200 студентів міських вишів, її друзі з Івано-Франківська та Тернополя, представники різних компаній Львова, ЛМР, ЛОДА. Тоді ознайомили студентів із трьома секторами економіки: громадським, державним і бізнес-сектором. Там дівчина познайомилася із заступником міського голови Андрієм Москаленком, який запросив її на платній основі попрацювати над проектом «Інноваційна весна-2019» у партнерстві з Tech Startup School та Startup Depot. Упродовж трьох місяців напруженої праці обрали учасників проекту, організували міський конкурс стартапів, а цьогоріч у травні, завершуючи роботу над проектом, визначили три команди-переможці, які отримали по 25 тисяч гривень на реалізування своїх ідей.

Яна залюбки відвідує лекції викладачів, які на парі виходять далеко за межі навчальної програми, подають цікаву й актуальну інформацію, вміють запалити і до навчання, і до активної практичної діяльності. Біля неї – люди, котрі вміють цінувати час, яскраво відпочивають, розумно наповнюють кожну секунду добрими справами. Разом з товаришкою милувалася краєвидами й архітектурою Іспанії, волонтерила в Італії та вчилася Нідерландах.

Дівчина намагається якнайкраще поєднувати своє навчання з громадською роботою, бо відчуває, як вони взаємопов’язані. АІESEC, до прикладу, навчив її професіоналізму, дисциплінованості, вмінню бачити мету та йти до неї, шукати ресурси на її реалізування. Ця велика практика плавно доповнює навчання. Нині дівчина шукає нові проекти. По завершенні бакалаврату планує влаштуватися на роботу, реалізовувати різні проекти з бізнесу, продажу, продуктового менеджменту, удосконалювати себе, якнайповніше використати здобуті в університеті знання на практиці.

Яна Руденко