Як випускниці Політехніки поєднують спільну бізнес-справу та міцну дружбу?

Оксана Гордійчук, група зв’язків з випускниками
Юлія Антонюк та Ольга Хмаренко

Міжнародний день дружби – одне з найцікавіших свят у календарі. Присвячується цей день, звісно, друзям і близьким людям, які завжди підтримають та не залишать у біді. Це – чудова нагода, аби зібратися дружною компанією, поділитися приємними спогадами. Університет, зокрема є тим місцем, де ми знаходимо нових друзів на все життя. А ось чи здатна студентська дружба з часом перерости в дещо інший вид відносин, наприклад, ділове партнерство?

Питання про те, чи варто робити бізнес з друзями – вічне. Відповіді на це та інші питання ми дізналися у наших випускників, які заснували разом спільну справу.

Юлія Антонюк та Ольга Хмаренко – співзасновники брендингової агенції Capsula. Вони – амбіційні, впевнені й завжди сповнені натхнення та сил для втілення в життя крутих проєктів – стали першими учасниками нашого спеціального проєкту до Міжнародного дня дружби.

– Ваше перше знайомство?

Юлія: Ми двоє з Політехніки, можливо десь перетиналися в житті, але про це не здогадувались. Познайомились на роботі, але на попередній. Ми були завжди класним комбо (усміхається). Оля – людина, яка вміє скласти всю інформацію «по поличках» і гарно все розповідати людям. А я вмію робити дизайн.

Ольга: Так, вчились в одному університеті з різницею в кілька років, але ніколи там не перетиналися. Познайомились на роботі та одразу подружились. :)

– Як і коли виникла ідея створення спільної справи?

О.: Нам в один час дали спільне завдання про розвиток бізнесу, де ми є найманими працівниками. Тож разом розробили такий собі покроковий план як все може виглядати. Потім в один день сходили на навчання, і просто подумали «А що, якщо…?».

Ю.: Так, після тієї лекції ми сильно надихнулись. Просто зрозуміли, що не хочемо розвивати чужий бізнес, якщо можна створити свій. Ми підходили до всього серйозно. До речі, підписали неофіційний договір про партнерство (всім рекомендую).

О.: Коли настав пік напруження на поточній роботі, звільнились та спробували. Вже понад 2 роки нам виходить разом творити спільну справу. :)

– Трохи деталей про вашу компанію.

Ю.: Капсулка! Коли думаю про компанію, то одразу думаю про людей. В нас класна компанія дівчат, які люблять дизайн і не бояться багато працювати. В нас дуже швидкий режим роботи. Ми одночасно ведемо більш ніж 30 проєктів. Любимо придумувати класні речі та дуже радіємо, коли бачимо реалізований дизайн в житті. Багато їмо, співаємо і сміємось.

О.: Ми прикольні люди і працюємо з прикольними людьми, не думаємо в першу чергу про фінанси, хоча це теж важливо, але на першому місці в нас атмосфера людей в офісі, «двіж», цікаві проєкти й люди, яких ми зустрічаємо. Ми не робимо з себе великих бізнесменів, а кожного дня багато працюємо і нам подобається те, що робимо.

– Як би ви описали значущість вашої роботи для інших людей?

О.: Можливість бізнесу з нами розкрити більший потенціал, докрутити класні деталі, естетику! Ми показуємо клієнту бізнес з його кращої сторони та наповнюємо його візуально та сенсово так, щоб він був цікавішим людям.

Ю.: Дизайн – це емоція, яку ти можеш передати через картинку. Якщо вам треба, щоб ваш продукт не просто перекривав потребу, а і викликав емоцію, запам’ятовувався, то зробіть класний дизайн!

– Чи допомагає дружба бізнесу? Які, на вашу думку, переваги та недоліки?

Ю.: А з ким робити бізнес, як не з друзями? Мені здається, спільна справа допомагає нашій дружбі. В нас все більше тем для обговорення. Ми разом розвиваємось, розбираємось в нових речах. Разом факапимо. Ми вчимось одна в одної. Регулярно в нас бувають розмови «Оль, може щось не так?», де ми обговорюємо всі робочі ситуації, де нам щось не сподобалось. Забуваємо про це. І працюємо далі.

О.: Все залежить від людей та їх характерів. Нам з Юлею пощастило одна з одною, в нас досить різні характери, але ми на багато речей дивимось однаково, деколи навіть мислимо в одному напрямку. Це класно! Інколи бувають суперечності, але вони завжди приводять нас до компромісних рішень. Ми завжди думаємо як ті чи інші слова або вчинки звучать для іншої людини, і якщо нам здається перегнули – вибачаємось. Це саме той момент, коли розумієш, що людина поряд з тобою – партнер і добрий друг!

– Коли у вас невдалий день, що ви робите, аби почувати себе краще?

Ю.: Все можна вирішити. Ми дуже сильна команда, коли щось йде не за планом, то ми максимально активізуємось. (Це я не тільки про мене та Олю, а про всю капсула тім).

О.: Танцюю і співаю, купую собі щось гарне. А ще – сон! Прокидаєшся і все вже не так погано, як здавалось.

– Ваше гасло?

О.: Точно можу тільки сказати: велике бажання, багато зусиль і щира вдячність всесвіту здійснюють будь-які мрії!

Ю.: На всьому мерчі у нас написано You can!

– Як би ви схарактеризували одне одного?

Ю.: Оля-мікс – коли треба працювати, то це супер працівник, який не боїться робити все (стелити килимове покриття в офісі чи мити вікна). А коли треба відпочивати – класна подружка, з якою можна поговорити про все.

О.: Юля дуже справедлива, дуже цілеспрямована, чесна і добра! Її класна риса – це швидкість і готовність оперативно приймати зміни й все нове. Ціную її дуже сильно і радію, що ми зустрілись на тій сумнівно класній роботі.

– Поділитеся планами на майбутнє?

О.: Найближчі – це плани на новий наш офіс, гарний і великий, з терасою! Плюс робота в новому режимі делегування, ще краща побудова процесів всередині команди. І, звісно, ріст по проєктах та географії. Кремнієва долина мусить дізнатись про нас, розширення ринку США – такі плани на ближчий час (усміхається).

Ю.: Ми гарно ростемо. За останній рік збільшили команду у два рази. Ми почали працювати з новими країнами. Тож основна ціль – не зупинятись. Ніколи!

– Ваша формула успішного партнерства. Поради тим, хто мріє про власну справу з другом.

О.: Довіра! Одне бачення розвитку! Зацікавленість процесами завжди та можливість підстрахування в будь-якій ситуації. Самостійно не завжди правильне рішення приходить одразу, а коли є з ким порадитись та все зважити, то дуже класний бонус. А якщо це друг і робочі процеси відбудовані та відокремлені, то все буде класно!

Ю.: Обов’язково обговорювати все «на березі». Визначити хто за що відповідає. І мати однакове бачення майбутнього компанії. Плюс максимальна довіра. Щоб в голові навіть не з’являлись думки, що тебе може підставити твій партнер.

На старті, нашими першими клієнтами було багато людей з Політехніки. Всі хто випустився, або мають свої бізнеси, або є працівниками якихось компаній. Тож знайомства з університету і шкіл нам дуже допомогли на старті. Люди просто чули про наш проєкт та йшли до нас. Зараз в нашій в команді 4 з 6 людей – з Львівської політехніки! Та й офіс в нас, через дорогу від Alma Mater. :)

Юлія Антонюк та Ольга Хмаренко Банер агенції Capsula Героїня матеріалу Героїня матеріалу