Як виглядали перші ліхтарі: студент Львівської політехніки досліджує вуличне електричне освітлення міста

За матеріалами сайту «Суспільне. Новини»
Ілюстрація до матеріалу

Дмитро Мойсеєнко, студент Національного університету «Львівська політехніка», почав досліджувати вуличне електричне освітлення Львова три роки тому. Хлопець збирає архівні фото і креслення та вивчає інформацію про автентичні ліхтарі міста. Дмитро розповів Суспільному про свої дослідження та цікаві факти про вуличне електричне освітлення Львова.

Дмитро Мойсеєнко почав досліджувати вуличне електричне освітлення Львова три роки тому, пригадує, що все почалося з архівних фото власної вулиці. Хлопець розповідає, що перший електричний ліхтар у Львові був чавунним, заввишки 10 метрів. Цей ліхтар був встановлений біля Оперного театру.

«Вони є одними з небагатьох, або єдиними ліхтарями кронштейного типу, які добудовані до колони, тобто більшість ліхтарів побудовані на чавунній опорі, а ці побудовані на колоні з каменю», – розповідає Дмитро.

Також на проспекті Свободи можна побачити автентичні опори ліхтарів, які були встановлені століття тому. У 1909 році запрацювала електростанція у теперішньому Сихівському районі, вулицями міста проклали електромережі та встановили 14 метрові ліхтарі.

«Оригінальний п’єдестал ліхтаря відреставрований вже у 2016 році. Загалом він є відновлений повністю, тут відновлений картуш з гербом міста, а щодо завершення, воно було дещо видозмінене, тобто верхня частина не є автентичною, а є швидше копією», – пояснює дослідник.

Наразі хлопець працює над ініціативою відновити автентичні кольори на одному зі збережених ліхтарів, а після війни мріє відновити оригінальні ліхтарі в центрі міста.