«Як Ви святкували Новий рік та Різдво?»: львівські політехніки діляться враженнями

Тижневик «Аудиторія»
новорічна ялинка

Михайло Романишин, випускник Інституту математики та фундаментальних наук:
«Новий рік – на сцені, Різдво – вдома»

Новий рік для мене не є якимось особливим чи знаковим, це радше старт для здійснення своїх задумів та мрій. Я звик зустрічати його поза домом, а саме на сцені: постійно – нове місто, нові люди, шум та гамір. Виступи щоразу різні і залежать від задуму організаторів, але подібність їх у тому, що несуть радість і драйв. 2018-й зустрів у Харкові разом зі своїм гуртом ROCKOKO. Це наш звичайний новорічний виступ у ресторані, де ми були частиною новорічної програми. А ось Різдво, на відміну від Нового року – одне з найбільших свят, яке щороку зустрічаю у вузькому родинному колі, бо тільки так, спільно з найдорожчими людьми, можна відчути неповторну інтимну атмосферу. Тож Різдво святкував, за традицією, вдома, у Львові. Загалом, період новорічно-різдвяних свят – це казкова історія, яку переживаєш по-новому знову і знову. Цього року, мабуть, бракувало тільки снігу.

Ірина Гринишин, магістранка Інституту гуманітарних та соціальних наук:
«Свята – для того, щоб відпочити, повірити в казку»

Новий рік я провела з друзями. Ми поїхали в село, де разом зустріли свято в колі найближчих. Враження прекрасні. За добу встигла відпочити від телефону й інтернету, набралася сил.

Різдво – це традиційно родинне свято, тому була вдома, потім із сім’єю їздили до родичів. Удома завжди багато роботи, особливо перед святами, тому сумувати не було часу.

У ці дні намагалася не думати про сесію. Свята є для того, щоб відпочивати, знову повірити в казку. Дуже поталанило, що нам іспити внесли в розклад не одразу після Різдва, тому мала трохи часу на підготовку.

Анастасія Монастирна, магістрантка Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології:
«У Новий рік відчувала і радість, і страх»

Я – з Луганська. У Львові живу вже четвертий рік, але цьогоріч уперше відзначала тут зимові свята. Дуже багато народу… Це мене завжди лякає, а на свята – особливо. Потрохи звикаю до цього. У цей Новий рік в мене виникало два почуття: радості і страху. Салюти… Вони мене лякали. Їх, здається, заборонили, але вони всюди гупали. Я не знала, куди сховатися. Раніше для мене це було святом, а тепер викликає лише страх.

У моїй родині різдвяних традицій, як таких, немає. Загалом, усе як у всіх на Донбасі, хіба що кутю готує тільки тато. У Святвечір на столі також 12 страв, але більшість із них – м’ясні. Вертепів у нас немає, лише маленькі діти колядують. Цього року вечерю я готувала самотужки – не 12 страв, звичайно, але старалася всього потрохи.

Микола Кархут, студент другого курсу Інституту економіки та менеджменту:
«І навчанню довелося вділити трохи часу»

Новий рік – свято тепер більше родинне, тож зустрів його разом із батьками в Старому Самборі, звідки родом. Потім із друзями пішли на центральну площу до ялинки. Зайве говорити, що святкова атмосфера налаштовувала на відповідний настрій. Різдво також спершу відсвяткував із родиною. З колишніми однокласниками, з якими зустрічаємося вкрай рідко (кожен навчається в якомусь виші і живе не вдома), ми вволю наколядувалися, поспілкувалися, адже тепер нас об’єднують лише святкові дні. Та кожен пам’ятав про неминучу сесію, тож і навчанню довелося вділити трохи часу. Власне, я регулярно ходив на лекції, вчив заданий матеріал, тож перші два іспити склав на відмінно.

Ольга Шмакова, випускниця Інституту гуманітарних і соціальних наук:
«Дарували різдвяний настрій»

Я майже не святкувала з родиною. Бо в час усіх свят вже кілька років поспіль разом зі своїми колегами з Народного театру-студії «Хочу» ходимо з колядою та вертепом. Виступаємо в центрі міста, на запрошення в різних ресторанах. Також «водимо козу» на свято Василя, на Водохрещу.

Стараємося, щоб наші виступи були цікаві і показували багатогранність і колорит Різдвяних свят. Підбираємо давні коляди, вишукуємо старі записи, додаємо ще власної творчості в мелодіях і вони звучать чудово – зі збереженням автентики і водночас сучасно.

Новий рік також був досить цікавий. Хоча більшість друзів були ведучими на корпоративах, тож святкувати починали меншою компанією, а вже під ранок нас ставало щораз більше.

Микола Кархут, студент другого курсу Інституту економіки та менеджменту Анастасія Монастирна, магістрантка Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Михайло Романишин, випускник Інституту математики та фундаментальних наук Ірина Гринишин, магістранка Інституту гуманітарних та соціальних наук Ольга Шмакова, випускниця Інституту гуманітарних і соціальних наук