«Як вам живеться, першокурсники?»: розповідають студенти Львівської політехніки

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
студенти

Знаєте, як на початку жовтня розпізнати першокурсників? Вони так поспішають на пари, що стають просто нестримними й можуть відповідати на запитання майже на льоту. Такої тяги до знань нема більше ні в кого!

Минуло лише трохи більше місяця, а першокурсники вже майже адаптувалися. Ну, і майже зрозуміли, куди потрапили. Хоча вони ще досі ходять натовпами чи невеликими групами. Та, зрештою, переконана, що пам’ятаєте це переживання: головне вчасно і з усіма разом зайти до аудиторії, і не дай Боже запізнитися.

Та величезною перевагою саме першокурсників є цікавість до навчання. Звичайно, щось не зрозуміле, щось – трохи складне, та переважає все-таки цікавість. А ще – прагнення показати всі свої найкращі сторони.

Місце проживання – єдине, що різнить першокурсників: одні – у гуртожитках, інші – на орендованих квартирах, а найщасливіші – вдома. Хоча, повірте, більшість усе-таки переконана, що саме їхнє місце проживання – далеко не найліпше й іншим значно комфортніше чи бодай веселіше та незалежніше. Тож цілком нормально, що «львівські» хочуть жити в гуртожитку. Ну, але й цілком зрозуміло, що «гуртожитські» з величезним задоволенням пожили б на квартирі чи вдома.

Та, як би там не було, але найскладніші часи вже позаду. Ну, хіба… ще перша сесія. Але скільки там тих іспитів! Та й імунітет до того часу вже вироблять, від старшокурсників наслухаються, «переляку наїдяться», тож уже й страшно не буде… майже.

І все ж таки, першокурсники, у вас таке класнюще життя почалося! Повірте, багато хто заздрить і вашим страхам, і переживанням, і вашому щастю бути першокурсниками.

Наталя Маценко, студентка першого курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології:
«Стараюся все встигати»

Я мешкаю на орендованій квартирі разом із подругами. Перший тиждень було дуже важко. Адже раніше ніде не жила поза домом і не бувала десь довго сама без батьків. Скучаю за мамою і татом. А щодо навчання, то мені подобається. Хочу більше дізнатися про кібер-безпеку. Стараюся встигати все. Тож трохи бракує вільного часу. До того ж, під кінець тижня ще й треба готувати, бо привезені з дому продукти вже з’їдаємо. Намагаюся економно підходити до витрат, щоб грошей вистачало. Це трохи складно, але більш-менш вдається. З одногрупниками вже перезнайомилися, здружилися, нормально спілкуємося.

Степан Пилющак, студент першого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки:
«Хотів би жити в гуртожитку»

Я – львівський, тож живу разом із батьками. Навчання подобається, лише з деяких предметів складно, бо в школі щось не довчив, а тепер це дається взнаки. Хоча наразі встигаю і вчитися, і відпочивати. Серед моїх знайомих одногрупників теж не чув, щоб комусь було особливо складно чи катастрофічно. Мені хочеться пожити в гуртожитку, щоб відчути справжнє студентське життя.

Михайло Тузяк, студент першого курсу Інституту архітектури:
«Головне, що навчання цікаве»

Раніше не мав досвіду бувати десь далеко від дому, тож дещо незвично, але мені підходить. Перші враження від гуртожитку були не найкращі. Та зараз стежимо за порядком у кімнаті. Зі сусідами вже зжилися – хлопці виховані, добрі. Єдине, ще не цілком звик до такої кількості людей і шуму. Додому їжджу щотижня. Мама готує, тож самому куховарити доводиться аж під кінець тижня, та й мої сусіди також уміють готувати. Найбільше мені подобається самостійність. А також те, що навчання саме таке, як я собі уявляв, і надзвичайно цікаве.

Юлія Куцяк, студентка першого курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук:
«Давно мріяла жити самостійно»

Я дуже домашня, то треба трохи звикати до гуртожитку. Та давно мріяла жити самостійно. Зараз стараюся навчитися збалансовувати час, щоб вистачало на все, і фінанси – це наразі гірше вдається. Щодо цих питань раджуся з батьками. А саме навчання мені подобається: учитися цікаво й мені зовсім не складно. Гірше з пристосуванням до львівського транспорту – дуже незручний.

Наталя Маценко, студентка першого курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології Степан Пилющак, студент першого курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки Михайло Тузяк, студент першого курсу Інституту архітектури Юлія Куцяк, студентка першого курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук