Як у Львові біженців навчають української мови: триває робота розмовного клубу «Говорімо українською!»

За матеріалами газети «Діло»
Оксана Горда

У березні цього року у Львові запрацював розмовний клуб «Говорімо українською!» для переселенців, які хочуть краще вивчити українську мову. Участь у клубі є безкоштовною, а за 4 дні до нього зареєструвались близько 1000 охочих. Заняття відбуваються онлайн, на платформі Zoom.

Журналістці газети «Діло» вдалося поспілкувалась як із викладачами, так і зі студентами клубу.

Оксана Горда – старша наукова співробітниця Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», кандидатка філологічних наук за спеціальністю «Українська мова» та викладачка української мови як іноземної. Вона разом із колегами-україністами працювала над створенням і концепцією розмовного клубу, а тепер веде заняття.

«Власне ця ідея жевріла у всіх нас, бо розуміли, що це на часі. Але першим озвучив її наш науковий співробітник Назар Данчишин», – зауважує викладачка.

Перше заняття провели наприкінці березня. Науковиця каже, що з колегами навіть не уявляли, що за лічені дні буде такий величезний наплив людей. Зазначає, що їхніми студентами здебільшого стали люди зі сходу, півночі та півдня, які переселились на захід. Частина проживає зараз за кордоном. Є й ті, що перебувають у близьких до гарячих точок місцях. Жінок помітно більше, ніж чоловіків.

«Я працюю з групою А2. Якось так склалася ситуація, що в мене переважно люди з Дніпра або з Києва. І якраз серед них є ті, хто не виїхав, є й одна пані, яка зараз у Хорватії живе», – розповідає пані Оксана.

Оскільки клуб розмовний, основний акцент йде спілкування. Заняття триває півтори години та умовно складається з двох частин.

«Перша – це, власне, характеру мовного. Ми розробили програму, яка передбачає 15 тем. Вони орієнтовані на спілкування в різних мовленнєвих ситуаціях: у побуті, на дозвіллі. Друга частина спрямована на культурологічну тематику. У її основі – відомі українські постаті», – зазначає Оксана Горда.

Журналістці «Діла» дозволили долучитись до заняття та поспілкуватись зі студентами, які проявили бажання навчатись української.

Пані Ольга проживає в Одесі. Розповідає, що про курси дізналась в інтернеті, зацікавилась і почала відвідувати.

«Російська – це мова ворога», – каже жінка.

Зазначає, що в побуті повністю на українську ще не перейшла, але спроби вже робить.

За словами заступника директора Міжнародного інституту освіти, культури за зв’язків з діаспорою Андрія Яціва, зараз сформовано 42 групи: 18 займаються зранку, 21 – пообідді й три – ввечері.

«Не всі відкривають повну інформацію про себе. Є ті, хто зараз живе в Криму, зокрема кримські татари. Є мешканці Харкова, які ще не виїхали, Запоріжжя, Дніпра, Енергодара, Старобільська. Географія дуже широка. Та більшість – це все-таки переселенці», – каже заступник директора.

Спочатку групи сформували з 800 людей. Їх намагались робити невеликі, до 20 студентів, щоб кожен учасник мав можливість практикуватись, розповідає пан Андрій.

Окрім викладачів, української людей також навчають вчителі шкіл зі всієї області. Вони зголосились допомагати на волонтерських засадах.

«Хотіли робити все своїми силами, у нас є 10 науковців, але зареєструвалися до 1000 людей. Тоді ми звернулися до департаменту освіти і науки обласної адміністрації, й вони нам допомогли зі вчителями-волонтерами з усієї області», – згадує Андрій Яців.

Зараз 10 груп ведуть науковці Інституту, решта – це волонтери. Насамперед вчителі мови зі шкіл області, також долучились викладачі інших університетів. З охочих волонтерити педагогів навіть склали список. Вони займатимуться з наступними групами, коли ті з’являться.

Записатися на курси можна за телефоном +38 096 690 43 01.

Заняття в клубі Оксана Горда