День студента в усіх його проявах: як львівські політехніки відзначали своє «професійне» свято

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
святкування Дня студента

Не важливо, коли і де, а важливо, як і з ким. Десь так можна окреслити підхід політехніків до святкування Дня студента. Цьогоріч вони вирішили не чекати аж до п’ятниці та сподіватися, що більшість відкладуть поїздку додому на вихідні й залишаться на святкування, тож усе пройшло 16 листопада.

День студента з друзями

Цього разу в Політехніці, на противагу попереднім рокам, усе відбувалося досить скромно. Не було традиційно прикрашеної вхідної брами, яка додавала настрою не лише студентам, а й усім, хто проходив повз університет. Натомість створили аж три фотозони й запропонували молоді фотографуватися, запощувати з відповідними хештегами свої фотки в Фейсбук чи Інстаграм, а за найбільшу кількість та найоригінальніші світлини переможець отримав призи. Тож у соцмережах свято вирувало на повну.

Звичайно ж, найпопулярнішою була фотозона з портретом улюбленого ректора політехніків. Отут уже нафотографувалися справді без міри!

Як і завжди, від самого ранечка активісти Колегії та профкому студентів і аспірантів подарунками й привітаннями зустрічали тих, кому жага до знань не дає спати й жене до університету.

Ще одна традиція, випрацьована роками, – студентські рекорди. Цього разу рекорд був, порівнюючи з попередніми, наймалолюдніший, однак це не вплинуло на масштаби – студенти з масивних пазлів склали величезний диплом магістра.

Є в Політехніці й локальні традиції в окремих інститутах. Так, наприклад, в Інституті гуманітарних та соціальних наук уже чимало років вітають студентів, нагороджують найуспішніших, а також обирають групу-лідера за активністю й цікавими ініціативами.

День студента з Богом

Студенти, які знають, що святкування має бути наповнене глибинним змістом, як, зрештою, і все життя, зібралися на вечірню Архиєрейську літургію в Гарнізонний храм Петра і Павла, щоб відсвяткувати свій день із єпископом-помічником Львівським владикою Володимиром Груцою. Разом із ними молилася вся спільнота студентських капеланів Львова, викладачі львівських вишів та парафіяни.

Опісля спільної молитви з вітальним словом до молоді звернувся голова Центру студентського капеланства ЛА УГКЦ о. Юрій Остапюк, зазначивши, що таке своєрідне єднання для молоді має стати натхненням.

Владика Володимир говорив про молитву і її значущість у нашому житті. Чудовий настрій та невимушена атмосфера зробили своє: незважаючи на пізню годину, бажання розходитися не виникало – багато жартували, спілкувалися, запитували, а насамкінець спільно, взявшись за руки, склали подячну молитву.

– Зазвичай наші молитви мають характер прохань і запитань, дуже рідко – вдячності. Коли нам треба чогось від Бога, як, наприклад, студентам у час сесії скласти іспити, то вони мобілізуються в молитвах і «штурмують» небо. Зрештою, часто, коли вже нічого не допомагає, то покладаємося на «хай буде Божа воля». А як уже все відбулося, забуваємо про вдячність – нехай Бог почекає до наступних іспитів чи наших проблем. Часто молитву сприймаємо, як запасне колесо до автівки. Хоча є й такі водії, які навіть не знають, де це колесо, – наголосив у своєму зверненні до студентів владика Володимир.

День студента з мером

Цьогоріч для політехніків була ще одна визначна подія Дня студента – інавгурація студентського мера. Адже ним став другокурсник Інституту права та психології Олександр Николяк. Спеціально для нашої газети Сашко поділився стратегічними планами на рік.

– Упродовж року нам удалося зреалізувати чимало цікавих проектів. Та зараз бачу дещо інший план роботи Студентської ради Львова. Передовсім це діяльність у соціальному напрямі, зокрема працевлаштування молоді та щодо зміни Закону України «Про вищу освіту». Найперше – будемо налагоджувати діалог із роботодавцями, щоб зацікавлювати їх брати на роботу випускників відразу після університетів.

Другий напрям, який потребує наших зусиль, – стипендії. Минулоріч скоротили кількість стипендіатів, від 1 листопада збільшили її суму на 18 відсотків, а найближчим часом знову скоротиться кількість стипендіатів. Тому маємо знайти інструмент чи платформу впливу, щоб пропонувати свої зміни до цього закону.

Серед наших планів також два молодіжних форуми. Перший хочемо провести навесні – Форум регіонального студентства, щоб обговорити стан і перспективи вищої освіти в Україні. А за два-три місяці – Всеукраїнський форум студентства, на який запросимо студентських лідерів із цілої України.

Ще один напрям, у якому працюватимемо, – об’єднання молодіжних спільнот у єдиний дієвий організм і створення його осередків у Львові, Києві, Дніпрі. Запрошуватимемо до співпраці й експертів із різних галузей та обговорюватимемо можливість збільшення фінансування для покращення науково-технічних баз університетів.

святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента святкування Дня студента