Як студенти можуть допомогти своїй країні перемогти у війні

Юрій Мартинович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

Для перемоги у війні з російськими загарбниками важлива допомога кожного з нас. Студенти також можуть у різний спосіб активно долучатися до підтримки нашого війська та захисту країни.

Інформаційна безпека

Найперше треба подбати про свій інформаційний простір. Якщо досі ви були підписані на пропагандистські канали та блогерів, які підтримують режим Путіна, то давно пора відписуватися. Натомість потрібно підписатися на надійні джерела новин, щоб не поширювати фейків і дезінформації. За посиланням ви можете знайти десятки перевірених каналів та офіційних представників нашої влади й війська.

Також дуже важливо: якщо ви бачите пресування нашого війська, у жодному разі не публікуйте цієї інформації у мережі! Якщо ж бачите ворожу техніку, то відсилайте інформацію нашим військовим з точним місцем їхньої дислокації. Як розпізнати ворожу техніку, читайте тут.

Інформаційна війна

Коли русло вашої інформаційної безпеки не забруднене ворожими фейками, тоді час іти в наступ. На своїх сторінках у соціальних мережах треба максимально поширювати всю можливу перевірену інформацію про хід війни і про звитяги наших захисників, щоб підтримувати бойовий дух. Якщо у вас є іноземні підписники, перекладайте інформацію англійською чи іншими мовами, щоб якнайбільше людей знало про ті злочини, що коять росіяни на нашій землі, і про те, яка ми сильна й хоробра нація.

Також ви можете долучитися до українського кібервійська, щоб доносити правду до росіян. Більшість із них живе в інформаційному вакуумі й не знає нічого іншого, крім того, що мовлять їхні пропагандистські канали. Ви можете в коментарях їхніх ЗМІ, блогерів та всіх інших, хто підтримує війну путінського режиму проти України, публікувати фото, відео і дописи про те, якою насправді є ситуація і чому важливо припинити цю бійню, яку розпочав режим Путіна. Також ви можете надсилати фото взятих у полон російських солдатів знайомим у Росії або публікувати їх у відгуках до популярних російських ресторанів, кафе, закладів культури, спорту тощо. Що більше росіян побачить правду, то більше шансів, що вони вийдуть на вулиці й вимагатимуть припинити війну, в якій уже загинули тисячі їхніх солдатів.

Щоб докладніше дізнатися про те, як долучитися до українського кібервійська, переходьте за посиланням.

Волонтерити

Допомога волонтерів є неоціненним внеском у спільну справу, без волонтерів наша армія не мала б таких успіхів, а постраждалі люди та вимушені переселенці не знали б, до кого звертатися. Для волонтерів завжди непочате поле праці. Адже йдеться не лише про плетіння сіток чи замальовування ворожих міток, а й про допомогу біженцям із розселенням та логістикою, збір для них товарів першої потреби, готування їжі для воїнів ЗСУ, збір потрібних речей для укомплектування підрозділів тероборони, а також медикаментів людям, які їх потребують, демонтаж знаків, що вказують дорогу до міст, приготування коктейлів Молотова, підтримку літніх людей, які залишилися самі, та багато іншої роботи. Найперше оцініть свої можливості, вміння і затребуваність тієї роботи, яку плануєте виконувати. Тоді сконтактуйтеся з іншими місцевими волонтерами і беріться до діла.

За посиланням невеликий список груп, куди ви можете звернутися. Якщо ви перебуваєте за кордоном, то для вас теж є багато волонтерської роботи, яку ви можете виконувати. Докладніше тут. Також ви можете підписатися під петицією про дуже важливе питання для України, щоб літаки НАТО закрили небо і перехоплювали російські ракети та літаки, які бомблять наші міста.

Стати донором крові

Бути донором – це надзвичайно почесна і потрібна справа, адже ваша кров може врятувати життя постраждалим людям. Для того щоб бути в курсі, кому і де потрібна кров, стежте за новинами на цьому сайті. Щоб стати донором, можна зареєструватися тут і прийти до найближчого пункту приймання крові.

Благодійність

Нині весь світ з нами і підтримує фінансово, зброєю та надає гуманітарну допомогу. Однак це не означає, що нам треба цілком покладатися на когось. Адже разом нас багато і кожна гривня стає мільйоном, а кожна тисяча – мільярдом! Усі ці кошти потрібні для функціонування нашої держави, боєздатного війська та для допомоги тисячам постраждалих українців.

Крім того, ви можете допомагати із закупівлею продуктів, медикаментів, а також з налагодженням постачання бронежилетів, тепловізорів, тактичних окулярів та інших потрібних речей для наших відважних захисників і захисниць.

Як і куди переказати кошти, читайте за посиланням.

Записатися в тероборону

У цей складний час, коли на шальках терезів наше вільне майбутнє, кожен, хто бере до рук зброю і захищає свій народ, свою країну від загарбників, стає героєм. Студенти, які відчувають у собі відвагу і готовність зі зброєю в руках бути частиною нашого великого війська, можуть вступити до тероборони. Для кожного знайдеться завдання. Адже в Україні багато важливих об’єктів, які треба охороняти конкретно на місцях. Як записатися в тероборону, читайте тут.

Разом до перемоги! Слава Україні!