Як проходитиме вступна кампанія 2022/23 н. р., пояснив відповідальний секретар Приймальної комісії Львівської політехніки

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Михайло Гончар

Цьогорічна вступна кампанія через воєнні дії в Україні відбуватиметься у зміненому форматі. Специфіку вступу пояснив відповідальний секретар Приймальної комісії Національного університету «Львівська політехніка» Михайло Гончар.

― Значною мірою для вступників цьогоріч особливо нічого не зміниться. Адже мультипредметний тест будуть складати за технологією ЗНО і за програмами, які передбачали для ЗНО. Різниця в тому, що третій предмет абітурієнти не обиратимуть, а всі складатимуть історію України, тестування проходитиме в один день, ймовірно, за комп’ютером і дистанційно. Навіть зважаючи на те, що багато старшокласників готували на вибір інші предмети, у цій ситуації всі в рівних умовах, тож, переконаний, це не відіграє важливої ролі, ― зазначив Михайло Гончар.

Чимало запитань у цьогорічних вступників виникає і стосовно мотиваційного листа. Та, як наголошує Михайло Федорович, це теж не становитиме труднощів.

― Мотиваційний лист ― це фактично пояснення абітурієнта, чому він хоче вступити саме на цю спеціальність, чого прагне досягти, які перспективи бачить, а також можливість розповісти про свої досягнення, пов’язані з цією спеціальністю. За повнотою та якістю поданої в листі інформації ми зможемо в разі потреби віддати перевагу в зарахуванні тому чи іншому вступникові (за умови рівності балів та інших вступних показників). Але, звісно, все це створює велике навантаження на працівників Приймальної комісії, адже всі подані мотиваційні листи треба перечитати і ранжувати. Рекомендації щодо наповнення мотиваційного листа та його оцінювання наразі розробляє секретаріат Приймальної комісії.

Як пояснив відповідальний секретар Приймальної комісії нашого університету, для вступу на спеціальності за галузями 05, 06, 07, 08, 12, 28, 29 ― і на державну, і на комерційну форму навчання ― потрібні і результат мультипредметного тесту (або ЗНО 2019–2021 років), і мотиваційний лист. Рейтинг визнаватимуть виключно в балах, а мотиваційний лист відіграє роль лише тоді, коли буде абсолютна рівність балів і пріоритетність поданих заяв. Варто звернути увагу, що на ці спеціальності треба мати досить високі бали.

Для всіх інших спеціальностей на бюджет потрібні мультипредметний тест і мотиваційний лист, а на комерцію ― лише мотиваційний лист.

Щодо вступників із тимчасово окупованих територій, для них ще оновлюють законодавство. Та, найімовірніше, буде така ж специфіка вступу, як і в попередні роки для абітурієнтів з тимчасово окупованих АР Крим та Донбасу. Для таких вступників передбачено місця за квотою 2, а саме 10 відсотків бюджетних місць спеціальності.

Для вступу до магістратури цьогоріч скасували єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ). Також є певний поділ вступників за спеціальностями. Наприклад, вступники на спеціальності галузей 05, 06, 07, 28, 29 і на бюджет, і на комерцію повинні складати тест навчальної компетентності (за технологією ЗНО) та фаховий іспит в університеті. Для всіх інших спеціальностей (окрім спеціальності «Право») достатньо лише фахового іспиту, а на комерцію ― мотиваційного листа (він потрібен для вступу на будь-яку спеціальність).

― Враховуючи специфіку вступу цього року, цілком можливо, що до нас вступить категорія осіб, яким буде досить складно втягнутися в навчання, адже рівень освіти в Політехніці достатньо високий. Також у нас з’являться вступники, які давніше закінчили школу, адже для них зараз добра нагода вступити на комерційну форму навчання. Тому кожен вступник повинен розуміти, що вчитися ― необхідно, оскільки відрахування з університету ніхто не скасовував, ― наголосив Михайло Гончар.