«Як поєднуєте роботу й навчання?»: розповідають студенти Львівської політехніки

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
поєднання роботи з навчанням

Соломія Радович, студентка третього курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти:
«Працюю від першого курсу»

Після першої сесії я вирішила знайти роботу. Успішно пройшла стажування, працюю адміністратором. Головна моя мотивація – фінансова незалежність від батьків. Розумію, як їм складно оплачувати мені навчання та квартиру, яку винаймаю. Отак уже працюю протягом двох років, щоправда, не за фахом. Встигаю відвідувати пари і навіть ходити до тренажерної зали. Складнощі виникають лише перед сесією. Маю гнучкий графік. Це дозволяє працювати лише у ті дні, коли можу. Зарплати вистачає на оплату проживання, харчування та найдешевший абонемент у фітнесклубі. Серед переваг: активність протягом дня, цікаві завдання на роботі, високі поточні бали та матеріальний дохід.

Тетяна Лукашевич, студентка третього курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук:
«Більше вчуся самостійно»

Навчаюся на третьому курсі. Цьогоріч довелося перевестися на індивідуальне відвідування пар. Зараз більшість часу присвячую роботі. Працюю не за фахом. На пари ходжу тоді, коли маю вихідні на роботі. Але це буває рідко. Більше вчуся самостійно. Це результативно. Цього разу мені вдалося добре скласти сесію, попри те, що готувалася в останні дні.

Дмитро Пукаляк, студент другого курсу Інституту інженерної механіки та транспорту:
«На високі бали не претендую»

Я – заочник, працюю на двох роботах: барменом у кафе та кур’єром. Проблем із навчанням не маю. Викладачі ставляться з розумінням. Перед сесією ходжу на начитки. Також самостійно вдома опрацьовую навчальний матеріал. Поєднувати роботу та навчання дуже складно, тому що вивчений матеріал без систематичного повторення швидко забувається. Цьогорічну сесію якось закрив, хоча й із низькими балами.

Ольга Попіль, студентка четвертого курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук:
«На мою успішність робота не впливає»

Після практики вирішила шукати роботу. Розмістила своє резюме – і за місяць мене запросили на співбесіду. Й ось уже другий рік я працюю соціологом. Під час сесії домовляюся на роботі з керівництвом і беру відгули. Загалом на мою успішність у навчанні робота не впливає. Завжди маю вдосталь часу, щоб почитати додаткову літературу та самостійно опрацювати матеріал.

Соломія Радович Тетяна Лукашевич Дмитро Пукаляк Ольга Попіль