Як обрати предмети для складання ЗНО: дослідження фахівців Львівського представництва Громадянської мережі ОПОРА

Прес-служба Львівської політехніки
рейтинг

На адресу прес-служби Національного університету «Львівська політехніка» надійшов лист від Львівського представництва Громадської мережі ОПОРА. Це – достатньо ґрунтовне дослідження про те, як майбутньому абітурієнту оптимально поєднати різні предмети зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), аби успішно вступити у вищі навчальні заклади. Подаємо у скороченому вигляді основні тези дослідження, які, сподіваємося, зацікавлять випускників шкіл, котрі вирішать вступати до Львівської політехніки.
 

6 лютого стартує реєстрація для участі у ЗНО 2018 року. Торік Міністерство освіти і науки України затвердило фіксований перелік предметів ЗНО для вступу на кожну спеціальність. Такий крок полегшує життя абітурієнтам, адже тепер зрозуміло, що до якого б закладу вищої освіти вони не вступали, набір предметів ЗНО той самий. Наприклад, на «Гірництво» потрібно складати тести з української мови та літератури, математики, фізики або географії (третій предмет кожен обирає сам), незалежно від того, чи має намір абітурієнт вступати до Національного гірничого університету чи до Національного технічного університету нафти і газу.

Ми проаналізували, які навчальні предмети найзатребуваніші для вступу та які їхні комбінації збільшують можливості під час подання заяв для участі у конкурсному відборі.

Як виявилося, першим обов’язковим предметом для вступу на будь-яку спеціальність є українська мова і література. Тому результат ЗНО з цього предмета повинен мати кожен, хто бажає стати студентом.

Щодо другого обов’язкового предмета, то тут спектр набагато ширший, хоча для вступу на більшість спеціальностей (а ми їх нарахували 82) потрібно мати результати ЗНО з математики.

Вочевидь, в освітньому відомстві пішли на такий крок, щоб повернути увагу абітурієнтів та закладів загальної середньої освіти до вивчення математики у школі. Крім того, вступ на більшість спеціальностей, яким Умовами прийому надається особлива підтримка (додатковий галузевий коефіцієнт), передбачає подання результатів ЗНО з математики: середня та професійна освіта, природничі науки, аграрні науки («Лісове господарство», «Садово-паркове господарство», «Агроінженерія», «Агрономія»). Тому можемо прогнозувати збільшення кількості осіб, які реєструватимуться у 2018 році на ЗНО саме з математики.

Разом з тим варто розуміти, що значного зростання показника реєстрації очікувати не варто, адже до уваги потрібно брати той факт, що згаданий перелік був затверджений наприкінці 2017 року, а більшість вступників, звісно, розпочинають готуватися задовго до вступу. Аналіз даних Українського центру оцінювання якості освіти засвідчує, що торік, хоч і було зафіксовано найнижчий показник вибору математики для складання ЗНО з часу його запровадження, все ж майже кожний другий виявив бажання пройти тестування з цього предмета (47% від усіх зареєстрованих).

Наступними у рейтингу найзатребуваніших предметів ЗНО як другі обов’язкові є біологія та історія України: для 27 та 26 спеціальностей відповідно. Іноземна мова визначена другим предметом для вступу на 7 спеціальностей: це – філологія, туризм, готельно-ресторанна справа, міжнародні відносини, міжнародні економічні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії, середня освіта (мова і література). Результат ЗНО з географії як другого обов’язкового предмета тепер вимагатимуть лише для вступу на три спеціальності, аналогічно як і з фізики та хімії – всього на дві. Недивно, що за такої пропозиції кількість осіб, що реєструються для проходження ЗНО з цих предметів, становить майже 15% від загальної популяції.

Що стосується третього предмета, який можна обрати з-поміж двох (для двох спеціальностей – з-поміж трьох), то найчастіше пропонують іноземну мову, фізику та математику. Але оскільки альтернативою фізиці у 51 випадку з 65 є іноземна мова, припускаємо, що абітурієнти складають у переважній більшості саме цей предмет.

Тепер проаналізуємо, які найпоширеніші комбінації другого та третього предметів ЗНО пропонують умови прийому у 2018 році.

Найбільше варіацій для компонування другого предмета з третім дає математика. Особливо високі шанси для вступу матимуть абітурієнти, які проходитимуть ЗНО з математики, фізики та іноземної мови. Причому радимо складати як третій предмет до математики і фізику, й іноземну мову. Це два взаємозамінні предмети, які Умови прийому найчастіше пропонують на вибір абітурієнтові.

Щоб не ввести в оману вступників, звертаємо увагу на те, що велика кількість комбінацій предметів не обов’язково пропорційна кількості конкурсних пропозицій на ці спеціальності та в подальшому – місць державного замовлення. Адже на деякі спеціальності пропозиції сягають кількох тисяч місць, а на інші – лише кількох десятків. Тому складання тесту ЗНО з математики, фізики та іноземної мови надає більше можливостей для подання заяв для участі у конкурсному відборі.

Виграшною також є комбінація: біологія як другий предмет плюс хімія або математика. Поєднання результатів з біології та хімії дає змогу взяти участь у конкурсному відборі на 18 спеціальностей, з біології та математики – на 17. Найменш вигідною є комбінація біологія та історія України, вона присутня в Умовах прийому лише для двох спеціальностей.

Результати ЗНО з історії України найоптимальніше поєднувати із результатами з іноземної мови чи математики, хоча спектр спеціальностей для вступу пропонують значно менший, ніж попередні предмети. Такі комбінації є визначальним для участі у конкурсному відборі на право, журналістику, філософію, історію, політологію тощо. Примітно, що вступ на 11 з 26 спеціальностей, де другим предметом є історія України, передбачає вибір третього предмета з-поміж іноземної мови чи математики. Тому правильним буде реєструватися на ЗНО з обидвох предметів, звичайно, за умови, що абітурієнту не потрібна інша комбінація, наприклад, іноземна мова та географія.

Як ми вже зазначали, іноземна мова як другий обов’язковий предмет пропонують для вступу на 7 спеціальностей, серед яких філологія, готельно-ресторанна справа, туризм, міжнародні відносини тощо. Результат ЗНО з предмета можна скомбінувати лише з результатами ЗНО з історії України, математики та географії. З біологією, фізикою та хімією немає жодної комбінації.

Дуже рідко в переліку других обов’язкових конкурсних предметів зустрічаються географія, фізика та хімія – на 6, 5 та 4 спеціальності відповідно. Порівняно з попередніми роками сертифікат ЗНО з географії суттєво втратив свою вагу: його витіснили математика та фізика. Якщо результати з географії можуть бути зараховані третім предметом на 27 спеціальностей, то з фізики – на 65, а математики – на 43.

Звертаємо увагу, що для вступу на контрактну форму навчання заклади вищої освіти можуть визначати інший перелік конкурсних предметів, відмінний від того, що пропонують для бюджетної форми навчання. Зокрема, другим конкурсним предметом можуть визначити лише математику, історію України, іноземну мову чи біологію. Третій предмет ВНЗ обирають з-поміж решти предметів ЗНО або ж передбачають право вступника на вибір з двох предметів.

На завершення подаємо перелік предметів ЗНО, які пропонують для вступу на кожну спеціальність у 2018 році. Для зручності радимо використовувати фільтри для аналізу усіх можливих комбінацій предметів ЗНО.

Додаткову інформацію можна отримати за тел. (032) 254 61 63, e-mail lviv@opora.org.ua або на сайті Львівського представництва Громадянської мережі ОПОРА.

рейтинг рейтинг рейтинг рейтинг