Як формують рейтингові списки вступників у ЗВО: пояснення

За матеріалами МОН України
вступники біля стенду

Вступники вже подали заяви на вступ до закладів вищої освіти. Пояснюємо, як на основі отриманих заяв будуть формуватися рейтинги.

Список вступників формується за категоріями:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (тільки на основі повної загальної середньої освіти);
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах.

Ті вступники, яких до ЗВО можуть зарахувати за результатами співбесіди, будуть розміщені в списку в алфавітному порядку.

Рейтинг вступників, які вступають на загальних умовах (ЗНО, іспити), а також тих, хто має право на зарахування за квотами, формується так:

  • спочатку за конкурсним балом — від більшого до меншого;
  • потім за пріоритетністю заяви — від першої до останньої;
  • насамкінець оцінюється середній бал атестата — від більшого до меншого.

В окремих випадках (за однакових показників, наприклад) приймальні комісії кожного ЗВО самостійно аналізуватимуть документи вступників і вписуватимуть їх у рейтинг.

На бюджетних місцях навчатимуться ті вступники, які в рейтингу посядуть верхні позиції (їхня кількість відрізняється в кожному ЗВО).

Рекомендуватимуть до зарахування на бюджетне навчання в конкретному закладі тих абітурієнтів, які обрали цей заклад як найвищий пріоритет. Усі заяви абітурієнта з меншим пріоритетом автоматично анулюють. Це дозволить потрапити на вільні бюджетні місця абітурієнтам, у яких нижчі бали.

Якщо вступник потрапляє на бюджетне місце за спеціальністю з меншим пріоритетом, він не втрачає місце у рейтингу за спеціальністю з вищим пріоритетом. Якщо в закладі, який має вищий пріоритет, звільниться місце, абітурієнт може на нього претендувати.

Коригування триватиме допоки всі бюджетні місця за всіма спеціальностями у всіх ЗВО України не будуть заповнені і кожному з абітурієнтів (які матимуть найвищі рейтингові бали) не буде запропоновано тільки одне бюджетне місце за одним із пріоритетів.