Виставкова зала запрошує: унікальне приміщення знову відкрило двері для політехніків і гостей Університету

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
на виставці історії Львівської політехніки

Після семирічної перерви виставкова зала знову відкрила свої двері для політехніків і гостей університету. 6 грудня, до 200-ліття Львівської політехніки, ректор університету професор Юрій Бобало відкрив тут одразу дві виставки. Одна з них присвячена картографічним виданням Львова, інша стисло знайомить з історією Львівської політехніки, її видатними науковцями минулого і науковими досягненнями сьогодення.

Картографічні видання Львова

У цьому унікальному приміщенні, створеному Юліаном Захарієвичем, вперше експонуються такі поважні виставки. Відкриваючи їх, Юрій Ярославович подякував усім, хто безпосередньо долучився до їх створення, адже кожна з них вимагала великих зусиль, творчих підходів і чималої копіткої праці й організаторських здібностей.

Розповідаючи про картографічні видання Львова, організатор виставки, завідувач кафедри картографії та геопросторового моделювання ІГДГ професор Ростислав Сосса, відзначив, що на ній представлено різні етапи картографування міста: австрійські, польські, радянські, німецькі (періоду окупації 1942 і 1944 років), сучасні видання, серед яких – перший «Комплексний атлас Львова», надрукований у Львові, оригінальні видання планів нашого міста.

Завдяки цим мапам можна прослідкувати хід розвитку міста, зміну призначення картографічних матеріалів: фортифікаційні споруди, серед яких – перший план фортифікації Львова, оригінал якого зберігається у військовому архіві Стокгольма, а копія – в Центральному державному історичному архіві України, що у Львові, плани розбудови укріплень міста, галицького кадастру, низка планів Львова тощо. До речі, на адміністративній мапі 1855 – 1863 років окремим аркушем зображений Львів. У фондах Львівської наукової національної бібліотеки ім. Стефаника зберігаються два примірники цієї карти – 1873 і 1788 років. На першій з них видно одноповерхову забудову на місці головного корпусу, а вже на другому примірнику плану вперше показано головний корпус Політехніки.

Картографічні мапи і їхні копії люб’язно надали до експозиції Львівська національна наукова бібліотека ім. В. Стефаника, Військовий архів у Відні, Австрійська національна бібліотека, Військовий архів Стокгольма і приватні колекціонери.

Історія Львівської політехніки – у кубах

Історію Львівської політехніки на виставці подано досить незвично: на чотирьох кубах відображено чотири основні віхи університету: Цісарсько-королівська Технічна академія, Львівська політехніка, Львівський політехнічний інститут і Національний університет «Львівська політехніка». Як відзначили і ректор Юрій Бобало, і відповідальний за дизайн виставки, директор Інституту архітектури професор Богдан Черкес, вона «народжувалася в муках і в суперечках з опонентами», адже етапи, на які «розбито» історію університету – «неоднозначні і неоднозначно формувалися», тому робота «тривала довго і напружено».

– З тієї безмежної кількості людей, які працювали і творили історію Політехніки, науку світового значення, дуже тяжко було відібрати найкращих науковців і їхні досягнення, – сказав Богдан Степанович. – Ще важче обирати їх після 1991 року, бо таких було до 500 осіб. На маленькому кубі їх нереально розмістити, тому сконцентрувалися на наукових досягненнях кожного інституту.

Богдан Черкес підкреслив, що «історія наукових досягнень Львівської політехніки «вимагає докладного вивчення». Він висловив побажання, щоб «молоде покоління гордилося 200-літніми надбаннями Політехніки, яка завжди толерувала різні пошуки й ідеї» і на прикладі якої «можна вчитися універсалізації науки».

Директор ІАРХ висловив подяку доценту кафедри дизайну основ архітектури Ігорю Юрченку, який керував дизайном створення кубів історії Політехніки і його студентам, без яких «реалізація цієї ідеї була б неможлива», своєму заступнику доценту Ярославу Ракочому, старшому викладачеві Олександру Матушкову та всім, хто творив цей проект близько двох років.

Якщо архітектори відповідали за дизайн виставки, то за ідеологічне наповнення віх Львівської політехніки – ректор університету Юрій Бобало, відповідальний секретар Науково-технічної бібліотеки Олександр Шишка і начальник НДЧ Лілія Жук, які обирали основних персонажів й зуміли творчо й креативно відтворити всю 200-літню історію Політехніки та її основні наукові досягнення.

До ювілею Політехніки відкрито чимало виставок, тож поспішайте ловити прекрасну, неповторну мить, що встигла зафіксувати те, чим багата Політехніка і її люди.

на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки на виставці історії Львівської політехніки