Випускниця Університету, бізнес-аналітик ІТ-компанії ЕРАМ Оксана Хомуляк про свій шлях до омріяного фаху

За матеріалами сайту ІТ-компанії ЕРАМ
Оксана Хомуляк

Фахівець, який є сполучною ланкою між замовником та командою, «перекладач» із мови людей на мову девелоперів, людина, від якої значною мірою залежить якість кінцевого продукту розробки – все це про бізнес-аналітиків. Довший час була поширена думка, що одну з найпопулярніших «нетехнічних» ІТ-професій можуть вдало опанувати лише люди з певним досвідом роботи або з технічним бекграундом. Однак приклади вчорашніх студентів, які після завершення навчання в рамках EPAM University вправно виконують непросту та відповідальну роботу бізнес-аналітика, свідчать, що немає нічого неможливого. Про свій шлях до омріяного фаху розповідає Оксана Хомуляк, бізнес-аналітик, ЕРАМ Львів, випускниця програми Business Analytics & Data Science у Львівській політехніці.

Моє знайомство з бізнес-аналізом відбулося через… небажання присвятити життя програмуванню. Під час навчання у Національному університеті «Львівська політехніка» за спеціальністю «Системний аналіз» після другого курсу ми мали обирати дисципліни спеціалізації. Нам було запропоновано два напрями: Data science та Бізнес-аналіз. Я обрала другий варіант і згодом зрозуміла, що не помилилась.

З третього курсу ми почали вивчати бізнес-аналіз із нуля: у моєму розкладі з’явилось багато профільних дисциплін, і я все більше захоплювалась цим фахом. Велику роль зіграло те, що спеціалізацією опікувався Львівський ІТ кластер, і завдяки цьому нам дуже пощастило з викладачами. Це були молоді, але досвідчені професіонали рівня Senior або Lead з провідних ІТ-компаній України. Вони пояснювали складні речі доступно та цікаво, ілюстрували теорію реальними проєктами, приділяли багато уваги практиці та, загалом, запалювали власним прикладом.

Разом з тим, вони наголошували, що шлях у бізнес-аналіз лежить через досвід у тестуванні чи розробці або роботу в певній галузі бізнесу. Тому на певний період часу я сконцентрувалася на тестуванні, вважаючи його сходинкою до омріяного фаху.

Наприкінці першого семестру третього курсу я випадково дізналася про відкритий набір на зовнішній курс ЕРАМ University за спеціалізацією «Бізнес-аналіз» і, незважаючи на те, що у переліку вимог до кандидатів була закінчена вища освіта та досвід роботи, вирішила ризикнути. Спроба нічого не коштує – сказала я собі і подала заявку. Тим часом семестр тривав, я продовжувала заглиблюватися у вивчення профільних дисциплін та працювала над навчальним проєктом разом з командою девелоперів.

Певно, вдача посміхається сміливцям, отже скоро я дізналася, що мене запрошено на вступне тестування. Саме тоді я вирішила, що не маю права згаяти шанс, який мені надали в ЕРАМ…

Навчання мені давалося значно легше, адже після університетського курсу та інтенсивної підготовки до тестування я мала добру базову підготовку. Нові знання для мене полягали, в основному, в напрацюванні менеджерських навичок та практиці. Заключним етапом навчання є підготовка та захист навчальних проєктів. Я працювала в команді зі студентами з напряму .NET – як бізнес-аналітик я виконувала свою частину роботу, а девелопери – розробляли власне продукт. Завдяки такій співпраці на захисті ми представили повноцінний готовий продукт.

Після завершення навчання я з першого разу вдало пройшла інтерв’ю та долучилась до роботи над реальним проєктом. Наразі я працюю вже рік та досягла рівня Middle за перші 4 місяці. Мої очікування від професії справдились на 100%.