Випускники кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН розповідають про своє навчання в Іспанії

Кафедра ПМВ Львівської політехніки
Катерина Перепелиця

Щорічно кілька випускників та студентів кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук стають переможцями у конкурсі стипендій на навчання у закордонних закладах вищої освіти. Кафедра підтримує зв’язок із випускниками та просить їх ділитися своїми враженням від навчання за кордоном та оцінити отримані знання й навички впродовж навчання у Національному університеті «Львівська політехніка».

Цього разу своїми думками поділились випускники, які зараз продовжують навчання в Іспанії.

Катерина Перепелиця, Universitat Autònoma de Barcelona, політичні науки:

– Ми зараз навчаємось теж дистанційно. Часто згадую нашу кафедру, Львівську політехніку, викладачів. Зараз я розумію, що ряд дисциплін, які я вивчала на бакалавраті і здавались на перший погляд не дуже потрібними, зараз є важливими для повноцінних знань та розуміння сучасних міжнародних процесів. І тому я опираюся на отримані знання. А в перших півроку навчання навіть конспекти з «Основи наукових досліджень» та «Політології» стали мені в нагоді. Єдиного чого зараз не вистачає – це навичок вільного виявлення власних думок. Адже у нас в більшості випадків були правильні та неправильні відповіді на питання, частіше відповідно до лекцій та конкретно визначених конспектів, що зараз і стримує. Тут трохи по іншому. Семінари тут не дуже прив’язані до теоретичних та чітко визначених знань, а скоріше базуються на них, а викладачі організовують обговорення чи дебати, щоб розвивати та вчитись застосовувати цю теорію. Також хочу сказати, що загалом задоволена отриманими знаннями та навичками протягом навчання у Національному університеті «Львівська політехніка» на кафедрі політології та міжнародних відносин і рекомендую сучасним абітурієнтам обирати цей університет та кафедру політології та міжнародних відносин.

Євген Бутковський, Universitat Pompeu Fabra, міжнародне вивчення медіа та влади:

– Я отримав диплом бакалавра спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» спеціалізація «Міжнародні відносини» у 2019 році й подав заявку на конкурс стипендій на навчання в Іспанії. Мені пощастило, і зараз я продовжую навчання тут. На цей рік навчання у мене вже завершилось. Через запроваджений карантин, змушені сидіти вдома. Щодо відмінностей, які я побачив тут, то викладачі в Іспанії є дещо ближчими з студентами, і акцентують увагу не на оцінках, а на розумінні матеріалу. В нас студенти дуже часто фокусуються на оцінці, а викладачі в свою чергу намагаються використовувати оцінки як засіб заохочення. Загалом, я задоволений знаннями, які отримав на кафедрі політології та міжнародних відносин, звичайно, я розумію, що завжди важливу роль відіграє особисте бажання студента вчитись. Якщо ти хочеш вчитись – ти будеш вчитись. Викладачі, в свою чергу мають робити цей процес цікавим, щоб викликати інтерес у студентів та стимулювати до навчання. Я задоволений отриманими знаннями з теорії і методології дослідження міжнародних відносин та світової політики, основ міжнародного права, міжнародних економічних відносин, дипломатичної і консульської служби тощо. Важливою стала набута така компетентність як здатність вільно використовувати іноземні мови в практичній діяльності за спеціальністю, за що щиро дякую кафедрі іноземних мов.

Катерина Перепелиця Євген Бутковський