Випускник Політехніки розробив електротрактор, який може звільнити аграріїв від паливної залежності

За матеріалами сайту Lenta.ua
Ілюстрація до матеріалу

Сьогодні все більше водіїв обирають для себе електромобілі – адже це не тільки низькі експлуатаційні витрати, а й інноваційні технології, що значно покращують й багато в чому спрощують життя. Але чому не застосувати такі покращення для українських фермерів та не зробити електротрактор? Саме так подумав талановитий айтівець зі Львова Василь Летнянчин, який разом зі своїм батьком та дядьком розробили перший електротрактор.

Василь закінчив Національний університет «Львівська політехніка» за спеціальністю «Інженерія програмного забезпечення». Ще зі студентських років у нього була мрія – електрифікація транспорту, повністю незалежного від палива та мастильних матеріалів і їхньої закупівлі за кордоном, зокрема у країни-агресора.

«Все почалось із забавки для сина. Вирішив зробити йому машинку на електриці. Розібрались, як все працює, що необхідно врахувати у виробництві вже справжнього авто. Батько зробив механічну частину, я сам займався електричною, допоміг і дядько, який все життя працював токарем на Дрогобицькому заводі автокранів», – розповів винахідник.

Проєкт виявився досить вдалим: електротрактори вже добре зарекомендували себе серед українських фермерів. Ними можна косити траву, садити картоплю, орати, боронувати й виконувати інші посадкові роботи. За допомогою насадок його можна використовувати як дрібноподрібнювач та електропилу.

Схвальний відгук надав сил та натхнення працювати далі. Так виникла ідея виробництва тракторів для українського споживача. Зараз це завод із дрібносерійного виробництва техніки. А у планах – виробництво більш потужних машин на 50 к.с. із більш ємною батареєю.

Докладніше – на сайті Lenta.ua.