Випускник і професор Львівської політехніки Ян Богуцький – автор проєкту залізобетонного фундаменту Львівської опери

Соломія Харамбура, Музей історії Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

Ян Антоній Богуцький (Jan Antoni Bogucki) – відомий інженер-будівельник, теоретик і проєктант металевих та залізобетонних конструкцій. Народився 13 березня 1870 року в Тернополі. У 1887–1892 роках навчався у Львові на інженерному факультеті Львівської політехніки (у той час – Вищої технічної школи). У 1892–1895 роках після завершення навчання працював асистентом на кафедрі архітектури та інженером в Крайовому управлінні Галичини. Впродовж наступних років Ян Богуцький обіймав посаду професора Львівської художньо-промислової школи.

З 1893 року входив до складу Польського товариства політехнічного у Львові – головної організації, що об’єднувала спеціалістів технічних галузей з усієї Галичини. У 1902 році відбулася ювілейна виставка цього товариства, на якій отримав нагороду зокрема і Ян Богуцький за плани і розрахунки металевих конструкцій і залізобетонних фундаментів.

З 1900 року продовжив роботу у Львівській політехніці (в той час – Політехнічній школі). Спочатку обіймав посаду доцента кафедри технічного рисунка. В 1905 році отримав звання доктор технічних наук. З 1906 року – надзвичайний професор, а з 1910 року – звичайний професор кафедри будівельної статики і металевого будівництва інженерного факультету. У 1908–1912 роках – декан факультету цивільного будівництва. Викладав курси з металевого будівництва, дерев’яних інженерних конструкцій, будівельної статики, технічного рисунку та інші. Проживав на вул. Набєляка (нині вул. Котляревського) у будинку №67, побудованому в стилі неокласицизму фірмою Івана Левинського у 1912 році. У віці 67 років вийшов на пенсію, але продовжив свою наукову діяльність.

З приходом радянської влади до Львова був запрошений на посаду професора Львівського політехнічного інституту (1939–1945). А після закінчення Другої світової війни переїхав до Вроцлава, де працював професором кафедри будівельної статики у Вроцлавській політехніці з 1945 року і до останніх днів свого життя. Помер 1948 року і похований у Вроцлаві.

Як інженер-будівничий Ян Богуцький спроєктував триярусне книгосховище бібліотеки Львівського університету в 1901–1903 роках (виготовлене з металевих конструкцій на фабриці Пьотровича і Шумана) та цехи нового трамвайного депо на Підзамчі у 1907 році (нині це трамвайне депо №2 на вул. Промисловій). Наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття з’являються нові будівельні матеріали, а в архітектурі того часу набуває популярності естетика відкритих металевих конструкцій, яку реалізовував і Богуцький. Йому також належав проєкт фундаментів та металевих конструкцій будівлі Художньо-промислового музею у Львові (1898–1900) і проєкт металевих конструкції куполів храму святих апостолів Петра і Павла в Сокалі (1909). У 1902–1903 роках виконав експертизу монтажу металевих ферм дебаркадера над пероном Головного залізничного вокзалу у Львові, відкритого 1904 року.

Але найбільш відомою роботою Яна Богуцького став проєкт стрічкових залізобетонних фундаментів Львівської опери, тому про нього детальніше. У 1892 році закінчувався термін дії привілею, згідно з яким вистави львівського театру відбувалися у будівлі театру графа Скарбека. Через це місто залишалося без власного театрального приміщення. Міська влада наполягала на будівництві театру саме на площі Голуховських, але надзвичайно складні геологічні умови і багнисті ґрунти у руслі р. Полтви становили велику проблему для закладання фундаментів будівлі. На визначення оптимального за надійністю і вартістю варіанту пішли роки геологічних досліджень, випробувань, обговорень і суперечок. У 1897 році було остаточно затверджене рішення про будівництво театру на стрічкових залізобетонних фундаментах, які закладали на однаковій глибині 5,5 м під усією спорудою для забезпечення рівномірного навантаження на ґрунт. Роботи з укладання фундаменту під наглядом Богуцького тривали з 21 серпня до середини жовтня 1897 року і було використано 2544 м3 бетону. Попри детальні розрахунки і попередні випробування, різнорідність ґрунтів все ж таки призвела до нерівномірних осідань, а отже й додаткових матеріальних витрат, ще в процесі будівництва театру. Свою доповідь про виконані роботи на зборах Політехнічного товариства Ян Богуцький підсумував наступними словами: «Зараз, коли творіння (тобто театр) росте на наших очах, нам не залишається нічого іншого, як щиро побажати йому, щоб на цій основі воно витримало якнайдовші роки!»

Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу Ілюстрація до матеріалу