Винахідники з ІІМТ Львівської політехніки створюють унікальне гібридне джерело енергії

За матеріалами порталу «Твоє Місто»
Зіновій Стоцько

Винахідники з Національного університету «Львівська політехніка» розробили унікальне гібридне джерело енергії. Воно створене на поєднанні суперконденсатора з акумулятором. Про особливості винаходу та його застосування в обороні, енергетиці та медицині порталу «Твоє Місто» розповів професор Зіновій Стоцько.

Зіновій Стоцько понад півстоліття працює у Львівській політехніці. З 2001 по 2014 рік очолював Інститут інженерної механіки та транспорту. Завідувач кафедри проектування та експлуатації машин, доктор технічних наук.

2013 року американський журнал R&D Magazine включив до топ-100 винаходів розробку науковців Львівської політехніки, створену на замовлення Тайванського текстильного науково-дослідного інституту: гнучку систему з сонячної батареї, суперконденсатора та електронного блоку.

Що таке суперконденсатор?

Це пристрій для забезпечення безперебійного живлення електронних приладів і систем. Він накопичує, зберігає та передає енергію. Суперконденсатор розміром із ґудзик, який став альтернативою акумуляторам для годинників, розробили науковці кафедри прикладної фізики та наноматеріалознавства на чолі з професором Іваном Григорчаком 2012 року. Державна служба інтелектуальної власності України визнала його найкращим винаходом у галузі.

Що з ним планують зробити винахідники з Політехніки?

Об’єднати суперконденсатор із системою живлення та створити гібридне джерело енергії. Науковці трьох кафедр Університету – прикладної фізики і наноматеріалознавства, проектування й експлуатації машин та електроприводу і комп’ютеризованих електромеханічних систем – поєднують зусилля для роботи над цим проектом.

У світі є щось подібне?

Американська компанія General Electric винайшла й запатентувала суперконденсатор іще 1957 року. Подібні пристрої виробляють у Японії, Китаї, Франції та Росії. «Проте в цих суперконденсаторів є один великий недолік: вони орієнтовані на двигуни автомобілів та поїздів, тому є громіздкими й дорогими», – пояснює Зіновій Стоцько.

Чим відрізняється львівська розробка?

«Ми плануємо зробити пристрій мобільним і в різних розмірах, аби забезпечити ширшу сферу його застосування. Крім того, в його основі будуть екологічно чисті матеріали, й у перспективі він буде дешевшим за інші зразки», – каже науковець. За його словами, вчені знайшли пористий матеріал, який може заряджатись від зовнішнього поля.

Де можуть застосувати цей пристрій?

В оборонній галузі, залізничному та автомобільному транспорті, медицині, енергетиці та побутовій електроніці. Найефективніше його застосувати в системах, що потребують безперебійного електропостачання, для сонячних батарей, гідро- та вітрогенераторів і рентгенівських апаратів.

Коли пристрій можна буде побачити?

Перший дослідний зразок науковці планують презентувати вже влітку. Їхня мета – доведення винаходу до промислового виробництва. «Ми маємо на меті розробити промислову технологію, обладнання й запустити виробництво гібридних джерел енергії», – каже Зіновій Стоцько.