Викладачі катедри УМ взяли участь в урочистостях з нагоди 70-ліття Інституту україністики Пряшівського університету

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з конференції

Упродовж 18–20 жовтня 2023 року в Інституті україністики філософського факультету Пряшівського університету тривала конференція на тему «Словацько-українські взаємини в галузі мови, літератури та культури у Словаччині та в центральноевропейському просторі», приурочена до виняткової дати: 70-ліття україністики у Пряшеві. На пленарному засіданні конференції з актуальною доповіддю «Англіїзація як виклик культурі української мови» виступила професор катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Фаріон.

Упродовж наукового Форуму працювала низка секцій: мовознавча, дидактично-мовознавча, літературознавча та культурологічна, де доповідали україністи з України, Словаччини, Польщі, Хорватії, Чехії, Німеччини, Угорщини. Проблематика мовознавчих студій – від впливу війни на наш лексикон як національне буття, зіставних словацько-українсько-англійських перекладних паралелей, діялектології, до внутрішньоструктурних теоретичних та галузевих мовних явищ.

Літературозначі та культурологічні студії охоплювали персонологічний та історико-культуроносні зіставні контексти. Викладачі катедри УМ мали за честь виголосити на конференції такі доповіді: «Вербалізація Шевченкової візії боротьби (на основі творів Дмитра Донцова)» (доцент Оксана Микитюк), «Парадигматичні відношення в українській музичній термінології» (доцент Софія Булик-Верхола), «Лексико-семантичні особливості «Першої читанки (Букваря) для народних шкіл» А. Крушельницького, О. Поповича, Б. Лепкого (1918)» (доцент Лілія Харчук), «Вагомість праць Івана Панькевича в дослідженнях лемківських говірок» (доцент Мирослава Гнатюк).

Висловлюємо виняткову подяку директорові Інституту україністики пані Ярмілі Кредатусовій та її колективові, деканові філолософського факультету пані Беаті Балоговій, а відтак Міністерству освіти, науки та спорту Словацької Республіки, що здійснило підтримку цього форуму. Окрема подяка Надзвичайному і Повноважному Послові України в Словацькій Республіці панові Мирославові Кастрану за участь у конференції і блискучий виступ із належними державотворчими та переможними посилами, що нагально потрібні в загальному націєцентричному ідеологічному полі України та поза її межами.

Більше про конференцію читайте у статті Ірини Фаріон «Словацько-українське притягання...».

Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції Фото з конференції