Викладачі ІГСН взяли участь у вебінарі «Міграційна криза на східному кордоні Європейського Союзу»

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-семінару

Викладачі кафедри політології та міжнародних відносин Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки 5 травня 2022 року взяли участь у міжнародному вебінарі «Міграційна криза на східному кордоні Європейського Союзу». Організатори заходу – Інститут політичних наук та управління Католицького університету імені Івана Павла ІІ в Любліні, Європейський центр Варшавського університету, Фонд Конрада Аденауера в Польщі, Команда Європи при Представництві ЄС у Польщі, Товариство науки і культури «Лібра».

Основна увага учасників була зосереджена на проблематиці російсько-української війни, зокрема щодо українських біженців у Польщі, питаннях інтеграції мігрантів у країнах ЄС, безпекових питаннях, в також проблемах жінок та освіти для дітей мігрантів і студентів. Із доповідями виступили директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук, професорка кафедри політології та міжнародних відносин Ярина Турчин і доцент кафедри політології та міжнародних відносин Ольга Івасечко.

Особливе зацікавлення в учасників вебінару викликала доповідь професора Терези Астрамович-Лейк (Вармінсько-Мазурський університет в Ольштині, Республіка Польща) про особливості сучасної міжнародної міграції, її трансформацію в сучасних умовах, міграційну політику Польщі та ЄС, а також оцінку сучасної інтеграційної політики Польщі із застосування Індексу інтеграційної політики (МІРЕХ).

Польща зараз активно працює над удосконаленням законодавства щодо гарантій для біженців з України. За підрахунками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на кінець квітня 2022 року з України виїхали понад 5,1 мільйона осіб, зокрема близько 2,9 мільйона – до Польщі. Сьогодні країни ЄС працюють над розробкою єдиних стандартів підтримки дітей, їхнього належного захисту, доступу до освітніх та медичних послуг.

Афіша заходу Скріншот з онлайн-семінару