Викладачі ІАРД взяли участь у роботі круглого столу на тему зв’язків між Республікою Хорватія та Україною

Кафедра архітектурного проєктування Львівської політехніки
Фото із заходу

22 жовтня 2023 року в Культурному центрі громадської організації «Біла Хорватія» у «Пороховій вежі» (вулиця Підвальна, 4) відбувся круглий стіл на тему «Культурні та економічні зв’язки між Республікою Хорватія та Україною: спільна історія та перспективи». Цей захід був підсумком у низці подій фестивалю «Дні Хорватії в Україні», присвяченого 10-й річниці заснування Товариства «Біла Хорватія» на Львівщині.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, товариство «Біла Хорватія», яке роками об’єднувало український та хорватський народи у галузях культури, науки, економіки і технологій, швидко опанувало абсолютно нову сферу – почало доставляти нашим людям гуманітарну допомогу, евакуйовувати матерів з дітьми, осіб старшого віку та з інвалідністю у безпечніші місця.

Почесним гостем заходу була Надзвичайний і Повноважний посол Хорватії в Україні Аніца Джамич, яка виступила з вітальним словом.

З основними доповідями виступили:

  • Богдан Гой, член ревізійної комісії Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України, доцент кафедри дизайну архітектурного середовища Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки, доповідь на тему «Перспективи україно-хорватської співпраці у реалізації інфраструктурних обєктів»;
  • Тарас Каляндрук, доктор філософії, лауреат Державної премії імені Івана Франка, – «Балканський слід українських епічних героїв»;
  • Валерій Лазарюк, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, – «Іван Пулюй – спільні сторінки історії»;
  • Михайло Блавіцький, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, – «Громадська організація «Біла Хорватія» як приклад громадської дипломатії в умовах військової агресії».

У роботі круглого столу також взяли участь викладачі Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка»: асистент кафедри архітектурного проєктування, секретар Правління Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України, лауреат Державної премії в галузі архітектури Юрій Верхола, доцент кафедри дизайну архітектурного середовища, кандидат архітектури Юрій Джигіль, а також начальник відділу містобудівної документації Міністерства культури та інформаційної політики України Василь Петрик.

Під час «Круглого столу» було обговорено низку питань, пов’язаних із перспективами співпраці України та Хорватії в різних галузях.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу