Виклад найпокірнішого прохання вірнопослушної Придворної комісії освіти задля закладання Реальної школи у Львові

Тижневик «Аудиторія»
Виклад прохання Придворної комісії освіти щодо Реальної школи

На прохання Консула Республіки Австрії у Львові по Західній Україні Ярослава Наконечного Дирекція загального урядового, фінансового та придворного архіву Австрії надіслала фотокопію рапорту придворної навчальної комісії «Щодо заснування Реальної школи у Львові» з найвищою резолюцією – особистим підписом Імператора Франца І. Пропонуємо увазі читачів його переклад українською мовою.

Прохання про розпорядження Вашої милості!

Поданий нижче звіт, укладений з великою точністю Надзвичайною придворною комісією, містить повідомлення, що 4 вересня 1810 року розглянули клопотання про заснування у Львові нової Реальної школи, яку там хочуть мати.

Звідти тамтешнє Губернаторство прислало 11 січня 1811 року підтвердження згоди разом з проханням передати йому проект організації Реальної школи у Відні. Воно висловило гадку, що справа заснування школи вимагає розсудливих і поміркованих дій, зважаючи на свої обмежені можливості. Сподівається на взаєморозуміння у цій справі.

9 жовтня 1812 року Губернаторство отримало завдання заручитися підтримкою місцевої Головної шкільної наглядової ради і розробити основні напрямки своєї праці, а саме:

1. Опрацювати матеріали для визначення місця розташування Реальної школи у Львові.

2. З метою належного існування школи вирішити питання її грошового утримання.

3. Встановити, якого спрямування буде школа, які предмети оберуться для викладачів. Подбати про попередню підготовку учнів.

4. Під чиїм наглядом працюватиме школа.

5. Виробити розпорядок роботи школи. Налагодити спільне життя школи, обов’язки. Знати хто і що має робити.

Надто:

1. Заглиблюватися у духовну культуру, промислову і ремісничу діяльність населення Галичини. Обміркувати головну мету своєї праці, яку ставить перед собою школа. Як здійснюватиметься перевірка діяльності школи, вимоги до отримання високого рівня освіти. Піклуватися, аби час, закладений у навчання, не минав намарно.

Слід запровадити навчання італійською мовою, відчит нею молитви. Вона має ототожнюватися з польською мовою, особливо на 2-му і 3-му роках навчання. Ця справа має бути полагоджена і узаконена.

2. Узгодити співпрацю з Нормальною школою старшого ступеня. Директор ліцензованої (дипломований) Нормальної школи старшого ступеня може бути покликаний до викладання німецької мови в Реальній школі за винагороду 400 флоринів. Так само катехит Нормальної школи старшого ступеня за подібне сумісництво з читання релігії має отримувати 300 флоринів.

Той самий викладач науки креслення у Нормальній і Реальній школах отримуватиме 300 флоринів.

Платня викладача рахунків (арифметики) виміряється 300 флоринами, каліграфії – 300 флоринів.

Ліцензований (дипломований) викладач фізики за виклади з природознавства і хімії отримує 400 флоринів. Ліцензований (дипломований) викладач математики, учений – 400 флоринів. Ліцензований (дипломований) викладач загальної (всесвітньої) історії, історії торговельної справи і землезнавства (географії) отримує 700 флоринів. Платня ліцензованого (дипломованого) викладача права за науку знання торговельного права – 300 флоринів. Ліцензований професор історії природи, товарознавства і геології отримує 400 флоринів. Викладач бухгалтерії отримує 300 флоринів.

Викладач (академік) французької мови в Реальній школі отримуватиме 300 флоринів. У Нормальній школі за виклад польської мови платиться 200 флоринів. Так само має бути і в Реальній школі.

Весь тягар організацій Реальної школи лягає на рамена мешканців міста, котрі роблять свої складки до загального кошторису. Все підлягає перевірці.

3. Класи Нормальної школи перебувають у турботливому стані. Її учні поповнюватимуть Реальну школу. Усталено, що після закінчення 4 класу.

Реальна школа має мати кошторис, котрим керуватиметься при витратах на навчання.

До школи прийматимуться учні, котрі мають індивідуальну підготовку.

Кожний учень отримає свідоцтво про вивчені ним предмети і набуті професії.

Польське населення отримає свідоцтво про закінчення реальної школи тільки тоді, коли не порушить політичної безпеки. Пильнування за цим покладається на місцеву владу, котра має запевнити політичний спокій.

Учні мають справно відвідувати заняття і дбати про свій рівень знань. Жодного винятку при виборі професії не повинно бути.

Ніякого винятку не робиться для юдеїв – вони підлягають загальним правилам.

Навчатися в Реальній школі можуть не тільки мешканці головного міста Галичини, а й з інших міст і округ.

4. Губернаторство разом з Головною шкільною управою докладають зусиль, аби для розміщення Реальної школи використати споруду Нормальної школи. Йде розробка цього питання.

Реальна школа отримала для свого розміщення будівлю ліцею і планує його розширити. Складено кошторис цих будівельних робіт. Цього, однак, може бути замало. Школа потребує 3 приміщення для навчання (лекцій, уроків), 1 приміщення для уроків з малювання і креслення та креслярського архіву, 1 приміщення для зберігання своїх прикладів.

У ліцейній будівлі розміститься велика лекційна зала, також кабінет директора. Разом з тим тут розміститься хімічна лабораторія з усім її спрятком, всі потрібні механічні пристрої.

5. Саме таке одностайне рішення прийняли Губернаторство і Головна шкільна управа. Водночас вони встановили величину оплати за місячне навчання – 2 флорини з одного. Між тим, на потреби школи треба 7 бочок олії, 12 піврічних мірок вугілля для обслуги, вапно, 4 місячних мірок бетону, мило, березові віники.

Не обійтися без підтримки двору (цісарського). Це – запорука успішного заснування та існування школи.

Комісія взяла за зразок німецькі шкільні програми і застерігає від порушення вироблених положень.

Далі:

1. Школа не може мати чисто місцевий характер навчання. Пропонується поєднати виклад італійською мовою з польською.

2. Унормувати вступ до Реальної школи учнів з Нормальної школи, котрі закінчили 4 класи. Цей перехід має ретельно пильнуватися.

3. До вчительського складу можуть входити ті, що мають за собою працю у ліцеях.

4. Відповідально ставитися до навчання промисловості та ремесла. Треба зрозуміло пояснювати про їх значення та користь.

Губернаторство стверджує:

a) Налагодити правильні відчити лекцій польською мовою, бо багато хто не вміє добре ані розмовляти, ані писати. У той же час слід обережно і акуратно вести виклади італійською мовою: вони мають бути авторитетні і солідні.

б) Слід заохочувати вчителів Нормальної школи до співпраці з Реальною школою. Охочі мають бути забезпечені відповідною ліцензією, їм належиться грошовий додаток.

Кожний внесений статок у загальне майно має бути оцінений і внесений у кошторис. Мусить бути докладно описаний.

Треба докладно розробити кількість тижневих лекцій, якими Реальна школа послуговуватиметься.

Важливо орієнтуватися у взаєминах директорів Нормальної і Реальної шкіл, старатися уникати напруження між ними. Знати, як лагодять між собою викладач фізики і техніки. Чи на належному рівні ведуться виклади промислових знань? Так само арифметики. Що належить почерпнути з викладів торговельних обрахунків, запроваджених у Нормальній школі?

в) Обов’язковим є прислухання до кожного правила шкільного розпорядку.

г) Школа обов’язково має з’ясовувати, якою ланкою промислу та ремесла цікавиться громадянство. Мають вестися відповідні записи. Все добре обмірковувати, робити висновки.

Відомо, що торгівля перебуває в руках юдеїв. Треба ознайомитися з їхнім досвідом, переймати його. Робити все сумлінно.

Належить справджувати, чи доцільно, розсудливо, бережливо школа проводить таку працю?

д) Реальна школа має розміститися у будівлі ліцею. Це виправдано. Водночас влада замислюється над побудовою власної споруди для школи. Це справді правильний задум.

е) Придворна (двірська) палата обіцяє підтримку науки ремесла у школі.

Губернаторство безперестанку сповіщає про дальші свої порухи, просить надати йому більшої свободи дій, аби гідно завершити розпочате діло. Звісно, клопотів чимало. Але робота йде на лад.

На посади викладачів у новій школі підбираються викладачі, котрі мають ліцензію (диплом), завірену відповідним підписом. Відбір суворий і жорсткий. Конкурс неабиякий, чей же заробітна плата сягатиме кругло 600 флоринів. Саме на таких умовах прийнятий до особового складу викладач фізики і технічної хімії Ґльойбнер. Це саме стосується посади навчання бухгалтерії, котра знається, як розсудливо розпорядитися 600 флоринами.

Визначено, що заробітна платня директора школи сягатиме – 1200 флоринів, а вчителя релігії – 600 флоринів. Не отримав підтримки претендент навчання торговельного права, про що висловив свої домагання. І остаточно таки отримав довіру.

Зумовлено, аби той, котрий приходить до школи, був охайний, пристойний, солідний, ординарний, порядний, справжній.

Треба додати, що діє вчительський кодекс (закон), котрий голосить, що річний дохід викладача не може опускатися нижче позначки 400 флоринів. Визначено додатки за кількістю викладацьких годин.

Придворна комісія висловлюється за впровадження до навчального процесу німецького приладдя. Думка слушна, отримала підтримку. Треба тільки все підрахувати.

Не тільки вчителі піддані грошовій турботі. Ще й учні. Вони мусять виправдати довіру і отримати свідоцтво про закінчення школи.

Придворна (двірська) канцелярія звертає також увагу на догляді за політичними стосунками у школі.

Наостанку є ще такі міркування:

1. Зробити розрізнення промислів і ремесла відповідно до їхніх властивостей і своєрідностей, котрі отримають своє місце в Реальній школі, принесуть спільну користь.

2. Заплановано розвиток Реальної школи на 8 років від початку її заснування. Керівництво має забезпечити її високий рівень і міцну правову основу.

3. Дозволити спробувати свої сили юдеям, уміти знайти до них підхід, не ставитися як до другорядного. Ця справа вимагає особливого підходу, опрацювання і обговорення.

4. 3 них хтось може обійняти посаду викладача бухгалтерської справи.

5. Треба наладнати виклад у Реальній школі економіки, котра наразі перебуває осторонь. Потреба у цьому є. Тут для неї слід навчання виокремити.

За теперішніх обставин Губернаторство має такі свої міркування:

1. Для прискорення становлення Реальної школи має намір зайнятися підготовкою вчителів в інших навчальних закладах. Таких учителів підтримуватиме, утримуватиме, опікуватиметься.

2. Становище викладача бухгалтерії має обіймати людина з відповідними навиками, котра має за собою державну службу.

3. У будівлі ліцею бракує місця для Реальної школи. Губернаторство хоче придбати його і має на це кошти. Шукає прийнятної пропозиції.

Губернаторство зустрічається зі спротивом запровадження ліцензування і мусить поборювати ці спротиви.

Воно мусить турбуватися і шукати відповідних кандидатів на викладацькі посади. Відтак із Замостя стягнено до Львова Андреаса Потта на посаду вчителя арифметики. За роботу йому обіцяно 700 флоринів. За це він мусить показати свою умілість, вправність і майстерність. З Нормальної школи запрошено вчителя Кузика за 300 флоринів.

Тут треба подбати, аби не пересікалися шкільні години, не руйнувалася і не западала шкільна праця. Навчальні години не повинні бути занадто обтяжливі, перевантажені, лишень ясні, прозорі, зрозумілі, доступні, але підзвітні.

Замість будівлі ліцею, котрий лежав облогом для потреб школи, виділено частину будівлі Нормальної школи. Тривають пошуки для лабораторії, в якій випробовувалися лиття медалей.

Разом з тим Губернство відкладало справу поділу школярів на класи. До цього теж треба ставитися виважено, обережно і розумно. Директорові і катехитові доручили довести справу до остаточного вирішення. Так само мало розв’язатися питання заробітної платні вчителів.

Випуск школярів Реальна школа здійснюватиме один раз на 3 роки. На цьому наполягли.

Головна увага зверталася ось на що:

Наука релігії, мови і стилістики.

Торгівля.

Правоохоронна справа.

Математика.

Товарообіг.

Суспільствознавство.

Природознавство і хімія.

Загальна (Всесвітня) історія і описова Географія Землі.

Історія природи (природоопис).

Технологія і Товарознавство.

Правознавство.

Здвоєна бухгалтерія.

Креслення (рисунок).

Каліграфія (краснопис).

Гравіювання.

Французька та італійська мови.

Від викладів предметів на польській мові постановили відмовитися, бо вони відволікали. Навчальний час, відтак, був розписаний.

Підлягли вирішенню також персональні справи. Отож:

1. Директор Реальної школи отримує зарплатню величиною 1200 флоринів.

2. Катехитові належиться 600 флоринів.

3. Ліцензований (дипломований) викладач Австрійського права, ведення торговельної справи і вексельного заставного права отримує 300 флоринів.

4. Ліцензований (дипломований) викладач – 400 флоринів.

5. Викладач фізики разом з викладанням природознавства – 400 флоринів.

6. Викладач класичної літератури, польської, Всесвітньої історії та опису Землі – 700 флоринів.

7. Гімназійний викладач Дудзелович за виклади з історії природи, технології, купецтва – 400 флоринів.

8. Викладач арифметики (обчислення, розрахунки, облік, кошторис), офіційного державного звання бухгалтерського навчання – 300 флоринів.

9. Учитель рахівництва (арифметики), спроваджений з Нормальної школи Кузик – 300 флоринів.

10. Викладач креслення (малювання знаків), малюнка візерунків і квітів, кольорознавства, два охоронці порядку: вчитель з Нормальної школи Кімштетер – 300 флоринів і Йосиф (Жозеф) Буіссет – 200 флоринів.

11. Учитель каліграфії, покликаний з Нормальної школи – 400 флоринів.

12. Учитель французької мови – 400 флоринів.

13. Теперішній гімназійний префект Шлюк за виклади італійської мови – 300 флоринів.

Стосовно окремої лабораторії для дослідів над кольоровими металами та гравіювання, то воно стоїть пусткою, без даху. Фахівець цієї справи Кобервайн винаймає приміщення усередині Нормальної школи.

Досі на потреби Реальної школи витрачено 2084 флорини 12 ¾ крейцари.

Установа звернулася про позику до Кредитної придворної комісії.

Щодо власного приміщення для Реальної школи, то Будівельна придворна рада допомагає у пошуках потрібного місця.

На боці засновників закладу стоїть і Скарбова придворна палата, котра відсунула вбік усі спірні питання. Проте вони потребують допомоги. За підрахунками – 2029 флоринів 58 2/4 крейцари. Обраховано кількість учнів у класах: у старших навчатимуться 60 учнів, у молодших 50. Окрема світлиця прийме 30 креслярів.

Висновок

Підписаний нижче референт насамперед просить вибачення у Вашої милості за запізнене подання звіту. Він витратив багато часу на випрацювання різних статутів та проектів під оком Центральних організацій. Придворна комісія вдячна за довіру.

Нагальна потреба принагодитися з поміччю для заснування Реальної школи у Львові, а також для дальшого її поступу.

Виклад потребує тлумачення. Якраз найвищий час підвищувати рівень Нормальної школи у Галичині та Кракові. Однієї Реальної школи не вистачить. Але справа заснування Реальної школи у Львові набула широкого розголосу. Проект організації цієї школи набирає правової сили. Потрібне Ваше схвалення. Він успішно рухається вперед. Може здійснитися Ваша ідея об’єднання з Політехнічним інститутом. На це треба зачекати. Але зав’язок цієї установи вже є. Наразі Політехнічного інституту у Львові нема. Натомість закладається Реальна школа, котра в змозі зарадити собі з цим завданням. Заклад забезпечить стале, тривке навчання, стане цариною науки, ремесла, діловодства, фахового вчительства. Пізніше влада у Львові зможе переінакшити цей навчальний заклад. Та зараз це слід лишити на боці. Нині неминуче треба підносити вгору учительське звання, залучати до праці окремих обдарованих осіб, оголошувати, витолковувати, викладати свої цілі. Віриться, цей спосіб запорядкує. Тому просимо сьогодні про дозвіл Вашої милості. Потім посміємо радити далі. Носити, приносити, видавати плоди, мати свій характер. Потрібний Ваш, ласкавий пане, дозвіл як благословення. Час оголосити відкриття Реальної школи у Львові.

Працьовиті люди заслуговують винагороди. Передусім префект Шлюк, гімназійний викладач Дудзилович, учителі Нормальної школи Кузик, Кімштеттер і Крамер, дотягуються до них Буссет і Лахаль.

Є певна загайка зі справою Реальної школи. Годилося б прискорити дії Головної кредитної комісії, приспішити перевіз коштів та витрати.

Чекаємо на Ваш мудрий розсуд: сповнити волю, довершити діло. Ви славний зі своєї вченості і не відмовите. А ми здужаємо 1 листопада цього року довести, що тягар зрушений і Ви переконаєтеся в цьому.

Підписав: Уґамт

Уклав: Ґрубер

Відень, 5 січня 1816 року.

...

Цісар Франц поставив схвальну резолюцію і поблагословив на добру славу. Підписав звіт 7 березня 1816 року в своїй резиденції в Майланді.

16 березня документ отримав реєстраційний номер у Придворній канцелярії. Того самого дня його відправили до Львова.

рапорт придворної навчальної комісії «Щодо заснування Реальної школи у Львові» особистий підпис Імператора Франца І