Вийшов новий епізод другого сезону подкасту «Діаспора. Культура», присвячений Едвардові Козаку

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Заставка до матеріалу

Вийшов новий епізод подкасту «Діаспора. Культура», спільного проєкту Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», та «Радіо ПЕРШЕ».

Козацькому роду нема переводу – факт незаперечний. А одним зі світочів української культури став якраз Едвард Козак (на псевдо «Еко», або «Мамай»). Хоч і походив він із німецько-польської сім’ї, чувся саме українцем: за незалежність України боровся спершу в лавах Галицької Армії під час польсько-української та москво-української воєн 1918–1921 років, а згодом – у націоналістичному підпіллі.

Іншою Козаковою зброєю було перо – він здобув славу видатного маляра, карикатуриста, гумориста, сатирика. «Зиз», «Комар», «Лис Микита» – популярні часописи, у яких, часто всупереч цензурі, публікували геніальні роботи майстра. Особисту образу на нього мав кремлівський тиран Сталін, якого за звірства на Великій Україні, зокрема Голодомор як спланований акт геноциду українців, митець нещадно розпинав на сторінках львівської преси. Тож із приходом «совітських освободителів» на західноукраїнські землі Козака мали знищити.

Зберіг своє життя наш герой завдяки еміграції – у таборовій Україні на німецьких територіях, а згодом за океаном. Але й на чужині легко не було – постійно траплялися підніжки від українофобів-наклепників, через які не вдалося закріпитися у Голлівуді, а ще – крадіжки його творів та інші неприємності. На це чоловік реагував стійко і з притаманним йому гумором. Завжди був улюбленцем діаспорної громади у Штатах.

Однак – попри всі труднощі – за два роки до свого відходу у вічність Едвард Козак устиг повернутися на Батьківщину, до Львова. Приїхав у тому самому брилі, у якому вимушено покидав рідні терени.

Про карколомні перипетії Козакової біографії та особливості його мистецького стилю ведучі Назар Данчишин і Романія Строцька розкажуть разом зі спеціальним гостем етеру – Романом Яцівим, видатним художником і мистецтвознавцем, фундаментальним дослідником творчої спадщини Едварда Козака, доктором історичних наук.

Щосереди з 16:10 слухайте подкаст «Діаспора. Культура» на «Радіо ПЕРШЕ», а від наступного дня – на основних потокових платформах, зокрема на YouTube, Spotify, Castbox та інших.