Вийшов друком навчальний посібник «Безпечна експлуатація інженерних систем і мереж»

Кафедра цивільної безпеки Львівської політехніки
Обкладинка видання

Вийшов друком навчальний посібник «Безпечна експлуатація інженерних систем і мереж» авторства доцентки кафедри цивільної безпеки Інститут сталого розвитку імені В’ячеслава Чорновола Національного університету «Львівська політехніка» Ірини Почапської.

У посібнику узагальнено відомості та систематизовано інформацію у сфері безпеки введення в експлуатацію, перевірки на надійність, про ремонтні роботи та охорону праці працівників, що обслуговують системи і мережі. Зроблено аналіз схем міських мереж, основних споруд на них, обладнання мереж, розміщення обладнання, основні конструкції, арматура. Описані основні аспекти забезпечення безпеки праці під час монтажних, ремонтних, відновлювальних робіт на мережах водопостачання, водовідведення, газопостачання, теплопостачання, кабельних мережах. Розглянуто потенційні небезпеки пов’язані з системами, заходи і засоби їх усунення чи зменшення впливу, а також можливі моделі поведінки працівників для забезпечення безпеки систем і мереж і особистої безпеки.

Навчальний посібник містить сучасні дані вимог стандартів та підходи до безпечної експлуатації різних видів інженерних мереж. У посібнику описано засоби і способи використання мереж та підтримування відповідно до вимог нормативних документів. Викладено основні поняття та визначення, що стосуються вказаної галузі в контексті безпеки праці. Поданий матеріал призначено для студентів спеціальності 263 «Цивільна безпека» рівнів вищої освіти «бакалавр» і «магістр» денної та заочної форм навчання.

Обкладинка видання