Вступникам видаватимуть гранти на навчання у вишах: МОН прагне запустити у 2024 році нову систему

За матеріалами сайту «24 канал»
Заставка до матеріалу

Незабаром уряд запропонує на розгляд Верховної Ради впровадження нового підходу до бюджетного фінансування вищої освіти в Україн, який передбачатиме запровадження грантів на навчання. Про це повідомив заступник очільника Міністерства освіти і науки України з питань вищої освіти Михайло Винницький. При цьому він зазначив, що система розподілу держзамовлення в Україні є неправильною.

Вступникам видаватимуть гранти на навчання у вишах

Так, МОН планує відмовитися від «чорно-білого» поділу «бюджетник-контрактник». Натомість запровадити грантову систему, яка дасть можливість більшій кількості вступників отримати кошти на здобуття вищої освіти.

– Замість сьогоднішніх 25% вступників, які отримують бюджетне фінансування, 50–60% студентів мають отримувати державну підтримку здобуття освіти через гранти. Ця підтримка може покривати не всю вартість навчання, але все ж уможливить більшій кількості здобувачів вступити на омріяну освітню програму в ЗВО, який на все життя гордо називатимуть «альма матер», – зазначив посадовець.

Сума гранту, за словами Михайла Винницького, залежатиме від бала ЗНО/НМТ. Іншу частину студент співфінансуватиме або матиме можливість отримати пільговий кредит чи соціальний грант (для вразливих категорій населення).

– Конкуренція університетів за вступника з державним грантом посилиться, що сприятиме якості пропонованої освіти, – додав заступник міністра.

Хто і коли отримає гранти на здобуття вищої освіти

Михайло Винницький також розповів, що система держзамовлення в Україні збережеться для тих спеціальностей, які потрібні для державного сектору економіки. Тобто для навчання лікарів, вчителів, фахівців з атомної енергетики тощо. Іншим держава забезпечить можливість здобувати освіту вільно: вони матимуть шанс отримати грант і обрати професію та виш, які хочуть.

– Ми прагнемо запустити систему грантів для нових вступників уже з вересня 2024 року. Завдяки цьому ми прогнозуємо, що вдвічі більше вступників зможуть отримати державну підтримку в здобутті якісної освіти в Україні, – заявив заступник очільника МОН.

Значна кількість таких студентів зможе реалізувати свої здібності в ІТ-галузі. Це відповідно дасть потужний поштовх інноваціям та швидкій відбудові України.